Każdego dnia przybywa osób decydujących się na weganizm. Dla wielu z nich dieta wegańska to spore wyzwanie, ponieważ muszą oni odkryć i poznać inne niż dotychczas sposoby dostarczania organizmowi podstawowych minerałów i witamin.
Żyjemy coraz dłużej, ale coraz szybciej. Coraz bardziej jesteśmy więc narażeni na stres, kryzysy psychiczne i choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Parkinsona czy Alzheimera. Czy takie zmiany są nieuniknione? Nie! Bo jak wynika z badań naukowych można je powstrzymać, a nawet odwrócić.
Drzewo Mastiha - nazwa naukowa: Pistacia Lentiscus var. Chia (z rodziny Anacardiaceae) rośnie w jednym miejscu na całym świecie, południu greckiej wyspy Chios. Jest wiecznie zielonym krzewem o wysokości 2-3 metrów, który rozwija się bardzo powoli i osiąga swoją pełną dojrzałość po 40-50 latach, dorastając do wysokości 5 metrów. Jego żywotność wynosi ponad 100 lat, ale nie może wytworzyć mastiha wcześniej niż w piątym lub szóstym roku życia.
Bacopa Monnieri zwana inaczej proszkiem brahmi to wodna roślina rosnąca w tropikalnym klimacie. Jej zdolność rozwijania się pod wodą, sprawia iż możemy ją spotkać w akwariach. Brahmi Powder to adaptogen doskonale zanany medycynie ajurwedyjskiej. Od wieków stosowana była do poprawy pamięci, zmniejszenia lęku czy leczenia padaczki. Według nowszych badań jest on w stanie poprawić funkcje kognitywne mózgu, łagodzić stany lękowe oraz stres.
Zapalenie dziąseł, choroby przyzębia, próchnica to bolesne dolegliwości nękające człowieka od zarania dziejów. Dziś mamy świetnie wyposażone gabinety dentystyczne, a półki sklepowe uginają się pod ciężarem produktów do pielęgnacji jamy ustnej.
Już 12 milionów Polaków cierpi na problemy układu trawiennego, objawiające się nieprzyjemnymi gazami, zaparciami, biegunkami, refluksem i bólami brzucha. Jak się okazuje okres letni, kiedy temperatury powietrza są wysokie potęguje te dolegliwości, ponieważ nasz układ trawienny naturalnie spowalnia.
„W całym wszechświecie fizycznym nie ma bardziej wyrafinowanego urządzenia, które byłoby mózgiem. Jednak tak jak najprostsza komórka, mózg nie mógłby istnieć godzinę bez stałego źródła glutationu” - Jimmy Gutman – Lekarz, Specjalista ds. glutationu.
Wakacje za pasem. Czy macie już plany? Jeśli nie, pozwólcie że zabiorę Was na wycieczkę po greckich super food. Być może wizja śródziemnomorskich smaków oraz możliwość przywiezienia produktów o niezwykłych właściwościach zdrowotnych, skłoni Was do wyprawy do mojego ukochanego kraju.
Prace badawcze, w których stwierdza się, że śmiech poprawia nastrój, wydają się być trochę zbędne. (poważnie? Nigdy byśmy nie zgadli!). Ale czy wiesz, że śmiech wpływa także na pracę twojego mózgu? Szczery, niekontrolowany śmiech może zmniejszyć ból, złagodzić depresję, zwiększyć dopływ tlenu do mózgu, a nawet pozytywnie wpłynąć na nasze wybory żywieniowe. Spójrzmy.
Ten artykuł nie będzie o oczywistych konsekwencjach nadużywania alkoholu dla naszego życia zawodowego. Wszystko jest dla ludzi. Kieliszek Prosecco czy drink w ulubionym towarzystwie również. Nie mówiąc o zimnym piwie w upalny dzień. Okazji może być sporo.
„Co zawodnik to inna historia” – a moje życie zdaje się potwierdzać tylko taką tezę. W sporcie wyczynowym czuje się ciągły niedosyt. Jeśli zawodnik jest zdecydowany na ciężką pracę, zmotywowany, to żyje w nieustającej sinusoidzie - od euforii zwycięstwa do bólu porażki. Ja, im jestem starsza, tym bardziej potrafię dostrzec, że rzeczywiście udało mi się coś niecodziennego. Zaczynam powoli doceniać własne osiągnięcia.
Masz wahania nastrojów? A może brakuje Ci energii? Często w odpowiedzi na nasze zdrowotne troski otrzymujemy odpowiedź, że najprawdopodobniej szaleją nam hormony. Nie zawsze tak musi być ale warto wziąć pod uwagę taką ewentualność i od niej zacząć poszukiwania naszych problemów.
© 2024 GSH Polska
Realizacja:  magnis.pl
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies, które są niezbędne do poprawnego działania serwisu
Więcej informacji