Wiemy, że tłuszcze obecne w naszej diecie mogą mieć złe konsekwencje dla naszego zdrowia i że lepiej ich unikać. Trzeba jednak mieć świadomość, że istnieją także tłuszcze, które są absolutnie niezbędne dla zachowania dobrej kondycji oraz długiego życia. Czym są te „dobre” tłuszcze i jak je dostarczyć naszemu organizmowi?
Kurkuma jest jedną z najzdrowszych przypraw świata. Powszechnie stosowana jako przyprawa w kuchni orientalnej jest źródłem niesamowitych korzyści zdrowotnych. Wykazuje ona jednak słabą biodostępność po podaniu doustnym, dlatego też niewiele jej trafia z przewodu pokarmowego do krwi i dalej do innych tkanek.
Siara składa się głównie z immunoglobulin i laktoferryny. Zgodnie wynikami eksperymentów laboratoryjnych oraz badań klinicznych przeprowadzonych w Niemczech, mimo że suplementacja siarą prowadziła do umiarkowanego wzmocnienia funkcji immunologicznych u części pacjentów, wzmocnienie to nie było statystycznie istotne.
Powszechnie mówi się, że nasze zdrowie warte jest więcej aniżeli wszystkie pieniądze. Nie ma lekarza, który nie słyszałby zdania: „Oddałbym wszystko, by znów być zdrowym”, „Zrobiłbym wszystko, co w mojej mocy, by znów żyć normalnie!”, a nawet może tego najbardziej zastanawiającego „Powinienem był zadbać o to wiele lat wcześniej”.
Wiele produktów mlekopochodnych i serwatkowych wprowadzonych jest na rynek z myślą o osobach świadomie dbających o swoje zdrowie. Produkty te różnią się znacznie zawartością białka, jego koncentracją, stopniem denaturyzacji, oraz innymi czynnikami, mającymi istotny wpływ na skuteczność produktu.
To, czy obecny atak grypy lub poprzedni wybuch epidemii ptasiej grypy można uznać za przesadnie rozgłoszony pozostaje kwestią sporną, jednak większość specjalistów w dziedzinie chorób zakaźnych zgadza się z tym, że światowa pandemia grypy, pojawiająca się naturalnie raz na kilka dziesięcioleci, jest nieunikniona.
Za sprawą polskich naukowców media przypomniały nam o szkodliwym wpływie akrylamidu na zdrowie. \r\nSytuacja jest tym poważniejsza, że akrylamidu jest dużo np. w tak lubianych przez dzieci frytkach. \r\nCo robić, by uchronić nasz organizm przed jego szkodliwym wpływem? \r\nOdpowiedź kryje się w słowie: glutation.
Nasze otoczenie zawiera dziesiątki tysięcy znanych toksyn, a tempo życia i tempo konsumpcji przyczyniają się do utrwalania wielu szkodliwych nawyków, do pewnego stopnia zaadoptowanych przez każdego z nas. W XX wieku możemy spodziewać się dłuższego życia, niż nasi przodkowie, ale najprawdopodobniej obciążonego przez chroniczne dolegliwości.
Dzięki potrzebie rywalizacji oraz chęci podejmowania dużego wysiłku fizycznego wiele osób wyznacza sobie cele daleko wykraczające poza jedynie utrzymanie kondycji. Zarówno zawodowy sportowiec jak i sportsmenka, amatorsko zajmująca się sportem, mogą być poddawani fizycznym bodźcom stresującym.
© 2024 GSH Polska
Realizacja:  magnis.pl
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies, które są niezbędne do poprawnego działania serwisu
Więcej informacji