przeciwutleniacze


Przeciwutleniacze. Rewolucja w medycynie XXI wieku

Frederic Le Cren w bardzo prosty i zrozumiały sposób wyjaśnia, czym są przeciwutleniacze, w tym najsilniejszy z nich glutation i wolne rodniki oraz jaki mają wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Są to zagadnienia coraz częściej poruszane w środowisku medycznym. Interesują się nimi również osoby, którym bliska jest troska o zdrowie. Wiadomo bowiem nie od dziś, że wolne rodniki przyczyniają się do rozwoju wielu poważnych chorób, m.in. nowotworów, cukrzycy i miażdżycy. Mają też wpływ na rozwój schorzeń neurodegeneracyjnych, np. choroby Alzheimera. Organizm ludzki może produkować je w nadmiarze, do czego przyczynia się stres, nieodpowiednia dieta oraz zanieczyszczenie środowiska. W walce z nimi pomóc mogą naturalne przeciwutleniacze w postaci m.in. gluationu (GSH), który produkowany jest w komórkach z odpowiednich prekursorów, zwłaszcza cystyny (cysteiny związanej ). Frederic Le Cren w swojej pracy poświęca mu sporo miejsca, przekonując, jak duże znaczenie dla zdrowia ma utrzymanie jego odpowiedniego poziomu.












zdrowa watroba


Zdrowa wątroba. Klucz do ogólnego zdrowia.

Wątroba pełni w organizmie blisko 300 funkcji. Najwięcej glutationu znajduje się właśnie w tym organie. Każdego dnia wykonuje tytaniczną pracę, odpowiada m.in. za przemianę wszystkich składników pokarmowych i eliminację toksyn powstających w procesach metabolicznych i wchłanianych z zewnątrz. Nic zatem dziwnego, że gdy niedomaga, odczuwamy to bardzo intensywnie. Nie mamy energii do działania, pojawiają się zaburzenia ze strony układu pokarmowego, jesteśmy przewlekle zmęczeni i mamy skłonność do depresji. Te problemy jednak można wyeliminować, gdyż wątroba ma wyjątkową zdolność do regeneracji. Potrzebuje jednak naszej pomocy. Lukas Heidn w swojej książce podpowiada, w jaki sposób o nią dbać. Dzieli się przepisami na naturalne kuracje regenerujące oraz wskazówkami dotyczącymi odpowiedniej diety. Wymienia Immunocal jako jeden ze sposobów jak podnieść poziom glutationu w organizmie.