Niezbędne Trio. Czyli jakie towarzystwo lubi kurkuma

Niezbędne Trio. Czyli jakie towarzystwo lubi kurkuma

Kurkuma jest jedną z najzdrowszych przypraw świata. Zawiera m.in. kurkuminę, związek z grupy polifenoli, który nadaje przyprawie piękny żółty kolor, specyficzny zapach oraz delikatny imbirowy smak. Powszechnie stosowana jest jako przyprawa w kuchni orientalnej oraz w przemyśle spożywczym i tekstylnym jako barwnik. Z punktu widzenia zdrowia, znacznie ważniejszy jest jednak fakt, że kurkumina jest źródłem niesamowitych korzyści zdrowotnych, o bardzo szerokim spectrum działania, zarówno na poziomie komórki, jak i całego organizmu. Związek ten ze względu na swoje właściwości znany jest w medycynie Dalekiego Wschodu od ponad 4000 lat. Współczesne badania naukowe potwierdziły jego dobroczynne właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Wspiera układ odpornościowy

Obrona immunologiczna jest niezwykle skomplikowanym procesem. Mikroskopowe badanie jakiejkolwiek części ludzkiego organizmu udowadnia, że obfituje on w mikroorganizmy takie jak bakterie, pasożyty i grzyby. Kurkumina ma zdolność do podnoszenia poziomu peptydu, chroniącego organizm przed infekcjami o różnym podłożu.

Dba o układ nerwowy

Olejek eteryczny o nazwie tumeron zawarty w kurkumie, nie tylko poprawia zdolności umysłowe ale również przyspiesza procesy naprawcze w mózgu (np. po udarze).

Dba o serce

Wskaźnik śmiertelności z powodu chorób sercowo-naczyniowych jest znacznie niższy u Inuitów i Japończyków niż mieszkańców Europy. Gdy zaczęto badać zdrowie tych pierwszych, okazało się, że ich dieta zdecydowanie bogatsza jest w nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i kurkumę. To spostrzeżenie doprowadziło do przeprowadzenia w ubiegłym dziesięcioleciu wnikliwego badania naukowego, którego efektem było odkrycie licznych korzyści płynących z kwasów omega i kurkumy oraz ich roli w przebiegu istotnych procesów: budowania i utrzymywania integralności błon komórkowych, a także zapewniania właściwego funkcjonowania systemu sercowo-naczyniowego, nerwowego i immunologicznego. Badania naukowe potwierdzają, że kurkumina poprawia funkcjonowanie śródbłonka i wzmacnia jego komórki, zapobiegając uszkodzeniom, które są główną przyczyną chorób serca. Ponadto dzięki działaniu przeciwzapalnemu i antyoksydacyjnemu, kurkuma przeciwdziała zlepianiu się płytek krwi, co znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę.

Dba o kości i stawy

Przeciwzapalne właściwości kurkumy czynią ją idealnym środkiem na stany zapalne stawów i kości.

Dba o wątrobę

Aktywne związki w postaci kurkuminy i olejków eterycznych pobudzają wydzielanie żółci, która jest konieczna do trawienia tłuszczów przez wątrobę, chronią one również przed dolegliwościami w postaci wzdęć, zaparć oraz bólów brzucha.

Niezbędne trio

Problem z kurkumą jest jednak taki, że wykazuje ona słabą biodostępność po podaniu doustnym, dlatego też niewiele jej trafia z przewodu pokarmowego do krwi i dalej do innych tkanek. Wchłanianie kurkumy można zwiększyć poprzez dodanie pieprzu. Nawet niewielka jego ilość może podnieść biodostępność kurkumy nawet o 2000%.

Ponadto kurkuma nie rozpuszcza się w wodzie a jedynie w tłuszczach. Dlatego spożywanie kurkumy powinno odbywać się w obecności dobrych kwasów tłuszczowych.

Rozwiązanie: Omega 3 z CoQ10 i kurkumą

Suplement diety Omega-3 z kurkumą i koenzymem Q10 to synergiczna formuła, wzbogacona o dodatek kurkumy, koenzymu Q10, a także piperyny.

  • Wyciąg z kurkumy znormalizowany do 95% kurkuminy ma silne właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Zawarte w roślinie fitonutrienty pomagają zachować integralność kwasów tłuszczowych, mimo upływu czasu (chronią delikatne tłuszcze, takie jak te z oleju ryb, przed jełczeniem).
  • Wyciąg z czarnego pieprzu znormalizowany do 95% piperyny o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych. Dzięki obecności piperyny absorpcja kurkuminy wzrasta do 2000%!
  • Kwasy tłuszczowe O mega-3 zawarte w produkcie Omega-3 + CoQ10 z Kurkumą pochodzą z oczyszczonych ryb głębokowodnych, stanowiących gwarancję najwyżej jakości, wolnych od zanieczyszczeń takich jak rtęć.
  • Niewielkie, łatwe do połknięcia kapsułki, wyprodukowano zgodnie z najnowszą technologią mikroenkapsulacji, dzięki której kapsułka rozpuszcza się w jelitach, co eliminuje występowanie nieprzyjemnego refluksu (rybiego posmaku).