Glutation - naturalne zwiększenie poziomu przeciwutleniacza

Glutation - naturalne zwiększenie poziomu przeciwutleniacza

W mediach wiele mówi się o tym jak dbać o zdrowie, jak powinna wyglądać prawidłowa dieta i co robić, aby w okresie zimowym pozostać dobrze uodpornionym przed unoszącymi się wirusami. Jako dobre rozwiązanie podaje się różne suplementy, które mają pomóc w dostarczeniu organizmowi niezbędnych witamin. Jednak jest substancja, na temat której coraz częściej i więcej wypowiadają się znani lekarze czy też magazyny medyczne - to glutation. Czym jest glutation? Naturalna substancja wytwarzana przez organizm człowieka, znana również jako silny przeciwutleniacz i jeden z lepszych antyoksydantów. Przynosi wiele korzyści, o których wiele osób nie zdaje sobie sprawy. Przede wszystkim wzmacnia system immunologiczny – zrównoważona ilość glutationu w komórkach limfoidalnych sprawia, że układ odpornościowy jest silny i wytrzymały. Glutation korzystnie wpływa na serce, pomagając w prawidłowym funkcjonowaniu śródbłonka, a także detoksykuje wątrobę, dzięki wiązaniu się z toksycznymi chemikaliami. To pozwala na pozbycie się ich z organizmu. Substancja równie dobrze chroni przed stresem oksydacyjnym – neutralizuje wolne rodniki, co pomaga w uniknięciu przedwczesnego starzenia się. Naukowcy odkryli także, że glutation jest niezwykle ważnym przeciwutleniaczem, który ma ogromne znaczenie w detoksykacji substancji rakotwórczych. Glutation jako związek chemiczny musi zostać wyprodukowany w organizmie człowieka. Dzieje się jednak tak, że jego poziom się obniża. Może mieć na to wpływ kilka czynników, takich jak stres, zanieczyszczenie środowiska, urazy i choroby oraz nieprawidłowa dieta. Ponadto wiek również może być powodem. U osób starszych widoczne są o wiele większe niedobory glutationu niż u osób młodszych. W takim razie jak podnieść poziom glutationu? Skoro produkują go komórki nie da się go „zjeść”. Istnieją farmaceutyczne sposoby, które mają w tym pomóc, jednak przed ich zastosowaniem należy skonsultować się z lekarzem. Są też inne, równie skuteczne, rozwiązania. Naturalne sposoby na podniesienie poziomu glutationu to przede wszystkim dostarczenie cysteiny, które dostępna jest w różnych produktach. Jednym z najprzystępniejszych jest Immunocal. Izolat serwatki mleka koziego jako jeden ze składników tego produktu ma na celu podwyższenie poziomu glutationu w organizmie człowieka. Dodatkowym wsparciem będzie wprowadzenie do diety szparagów, szpinaku, kalafiora oraz buraków. Są bogate w przeciwutleniacz, co na pewno pomoże przy zażywaniu Immunocalu. Równie dobrze będzie wprowadzić umiarkowany wysiłek i tym samym pobudzić produkcję glutationu.