W 1978 roku dr Gustavo Bounous, razem z zespołem badaczy ze światowej sławy Uniwersytetu McGill we współpracy z Montreal General Hospital, rozpoczął nowatorskie badania w celu znalezienia białka odżywczego, które wspomagałoby działanie układu odpornościowego. Badanie to doprowadziło do wyizolowania i przygotowania niezdenaturowanego skoncentrowanego białka serwatkowego, które pomaga utrzymać wysoki poziom glutationu i silny układ immunologiczny. Późniejsza identyfikacja składników aktywnych posłużyła do wyizolowania wysokiej jakości bioaktywnego produktu.
"Odkryliśmy, że glutation jest tym elementem, który pomaga układowi immunologicznemu osiągnąć lepsze właściwości ochronne". – wspomina dr Bounous. W latach 90-tych dr Bounous poznał europejskiego przedsiębiorcę, Dietera Beera. Spotkanie to zaowocowało wprowadzeniem produktu na rynek. W 1993 roku Immunocal został zarejestrowany.
Od 1996 roku, Immunocal dostępny jest w sprzedaży w Ameryce Północnej. W Kanadzie przez wiele lat produkt ten był znany jako HMS 90. Kolejne lata to okres zdobywania innych rynków światowych. W Polsce Immunocal sprzedawany jest od 2008 roku. Od 2009 roku Immunocal wchodzi na rynek angielski i irlandzki.
Dział Rozwoju i Badań firmy Immunotec, producenta Immunocalu, stale pracuje nad nowymi badaniami i analizami naukowymi. Publikacje na temat wykorzystania Immunocalu znalazły się już w wielu poważanych pismach medycznych.