Na czym polega proces starzenia się skóry?

Na czym polega proces starzenia się skóry?

Kolagen i elastyna to najważniejsze białka tkanki łącznej, które odpowiadają za sprężystość i gładkość skóry. Tworzą siateczkę podpierającą skórę właściwą. To właśnie one w głównej mierze stanowią o młodym wyglądzie skóry. Kwas hialuronowy naturalnie występuje w skórze, miejscami nawet do 50% jej objętości. Ma zdolność wiązania wody, dzięki czemu skóra jest bardziej nawilżona i gładka.

Gdy skóra się starzeje…

Nasza skóra zaczyna się starzeć już po 20.-25. roku życia! Z jednej strony jest to naturalny proces biologiczny. Z drugiej strony w dzisiejszych czasach wystawieni jesteśmy na szereg czynników, które wpływają na jego przyspieszenie.

Do 25. roku życia siateczka kolagenowo-elastynowa jest zwarta i doskonale napięta, dzięki czemu żadna zmarszczka nie jest widoczna. Po tym czasie produkcja kolagenu i elastyny zmniejsza się, a siateczka traci swoją wytrzymałość. Zaczyna się coraz bardziej rozciągać. Pojawiają się pierwsze zmarszczki, najczęściej wokół oczu, ponieważ tam skóra jest najbardziej cienka (bez tkanki tłuszczowej).

Spada też poziom kwasu hialuronowego, który nie wiąże wystarczająco dużo wody. W konsekwencji skóra ulega przesuszeniu, a pajączki stają się bardziej widoczne.

Jak przeciwdziałać temu procesowi?

- dieta

- odpowiednie kosmetyki

- suplementacja kolagenem

CO LUBI SKÓRA, CZYLI CO JEŚĆ?

Kondycja skóry w dużej mierze zależy także od naszej diety. Jeśli dostarczamy z pożywieniem niezbędnych składników odżywczych, nasza skóra odwdzięczy się zdrowym, promiennym i młodym wyglądem.

Największym wrogiem starzenia się nie tylko skóry, ale także całego organizmu są wolne rodniki. Te maleńkie cząsteczki rozbijają naturalną barierę lipidową, która chroni przed wnikaniem czynników zewnętrznych. Atakują białko w błonach komórkowych i uszkadzają enzymy. W konsekwencji uszkodzeniom ulegają kolagen i elastyna, które uszczelniają i wzmacniają skórę.

Przeciwdziałaniem jest dieta bogata w antyoksydanty, takie jak wit. C, E. Warto także zadbać o odpowiedni poziom glutationu. W przeciwieństwie do szeroko stosowanych przeciwutleniaczy, które dostarczane są z pożywieniem, glutation (GSH) produkowany jest przez sam organizm. Praktycznie żadna komórka nie jest w stanie przeżyć bez niego.

Przez wielu naukowców glutation nazywany jest liderem wśród przeciwutleniaczy. Nie tylko dlatego, że sam pełni ważne role w organizmie, ale dlatego, że usprawnia funkcjonowanie innych antyoksydantów. Jeśli w organizmie jest odpowiednio wysoki poziom GSH, „słabsze” antyoksydanty (np. wit. C, A) mogą funkcjonować optymalnie.

Co to dla nas oznacza? Dieta bogata w owoce i warzywa oraz odpowiednia suplementacja są bardzo ważne, ponieważ dostarczają antyoksydantów. Natomiast to glutation jest przeciwutleniaczem występującym naturalnie wewnątrz każdej komórki i to on ostatecznie neutralizuje wolne rodniki. [Jimmy Gutman, Glutation w zdrowiu i chorobie, str. 23-24]

JAK DBAĆ O SKÓRĘ, ABY PRZEDŁUŻYĆ JEJ MŁODOŚĆ I WITALNOŚĆ?

Przede wszystkim kluczowa jest systematyczna pielęgnacja.

Pielęgnacja kosmetyczna powinna składać się z dokładnego oczyszczania, złuszczania martwego naskórka, a następnie nawilżania i odżywiania skóry. Codziennie wieczorem należy usunąć resztki makijażu i zanieczyszczeń nagromadzonych w ciągu dnia. Ok. 2 razy w tygodniu warto wykonać peeling – mechaniczny lub enzymatyczny. Uzupełnieniem pielęgnacji zewnętrznej jest stosowanie odpowiednich do wieku i rodzaju skóry kremów.

Kremy pielęgnacyjne powinny zawierać:

  • Wit. A, retinol i jego pochodne
  • Wit. E, która regeneruje naskórek
  • Wit. C, która jest doskonałym przeciwutleniaczem i stymuluje produkcję kolagenu
  • Hydroksykwasy - AHA (kwas glikolowy, mlekowy, jabłkowy, migdałowy) regulują procesy rogowacenia naskórka i poprawiają przyswajanie substancji odżywczych
  • Kwas hialuronowy dogłębnie nawilżający skórę
  • Fitoestrogeny (genisteina sojowa, folacyna) polecane szczególnie do skóry dojrzałej
  • Filtry przeciw promieniowaniu UV

 

BLUE CALORAD – ODŻYWIENIE OD WEWNĄTRZ

Skóra składa się z kolagenu aż w 70-75%. Kolagen wpływa na jej jędrność, gładkość i sprężystość. Niestety już od 25. roku życia jego produkcja w organizmie spada. Proces ten potem przyspiesza. Organizm, bez dodatkowego wsparcia, nie jest w stanie sam produkować już tej substancji. W końcu, po około 60. roku życia, kolagen przestaje być wytwarzany.

Aby przeciwdziałać skutkom tych czynników korzystna jest suplementacja kolagenem. Pozwoli organizmowi odbudować w naturalny sposób bazę kolagenową.

Blue Calorad jest dodatkowo wzbogacony aminokwasami, które organizm produkuje sam, a część z nich musi zostać dostarczona z dietą. Aminokwasy stanowią niezbędny element ochronnego płaszcza hydrolipidowego naskórka. Mają wpływ na nawilżenie naskórka, działają przeciwzapalnie, regenerująco, ochronnie, a także aktywują produkcję kolagenu.

Ponadto formuła Blue Calorad zawiera wyciąg z borówki amerykańskiej, zapewniający wysoki potencjał antyoksydacyjny.

Większość suplementów kolagenu dostępnych na rynku ma postać hydrolizatu, ale podczas produkcji często dochodzi do rozerwania włókien kolagenowych na mniejsze części (z 300 daltonów do zaledwie 2-5 tysięcy daltonów). Hydrolizat kolagenu Blue Calorad wyróżnia się dłuższymi łańcuchami peptydowymi o średniej masie ponad 100 tysięcy daltonów. To właśnie formuła długich łańcuchów peptydowych stanowi o większej skuteczności produktu w jego zdolności do odbudowywania i zastępowania zużytego kolagenu.