Najlepsza forma glutationu

Najlepsza forma glutationu

Na samym początku musimy wyjaśnić często błędnie pojmowaną część historii o glutationie (GSH). Choć glutation dostępny jest na rynku w różnych formach, jego spożywanie ma znikomy wpływ na nasze zdrowie. Jest szybko rozkładany w układzie pokarmowym i wydalany. Jedynym efektywnym sposobem podnoszenia glutationu jest więc dostarczanie organizmowi budulca potrzebnego do jego produkcji. Jak wielkie znaczenie dla naszego zdrowia i jego profilaktyki ma glutation, wskazuje liczba nowych produktów, które rzekomo mają podwyższać poziom glutationu w naszych organizmach i to nawet o 500%. Niestety większość z nich to zwykłe placebo, które nie ma nic wspólnego z podnoszeniem poziomu glutationu. I tak mamy cukierki z glutationem, gumy do żucia z glutationem, kapsułki z glutationem czy magiczne plastry, które oddziałują na syntezę glutationu. Wspólnym mianownikiem tych wszystkich produktów jest słowo glutation i zerowa skuteczność w jego podnoszeniu nie poparta żadnymi wiarygodnymi badaniami. Przemysł farmaceutyczny stworzył leki, które charakteryzuje wysoka skuteczność w zakresie podnoszenia poziomu glutationu i które mogą być podawane w sytuacjach krytycznych. Jednak wykazują one także działania niepożądane i dlatego długotrwałe ich stosowanie jest niewskazane.

 

Leki podnoszące poziom glutationu

 

NAC (n-acetylocytsteina) Leki farmaceutyczne stosowane są w celu podwyższenia stężenia glutationu w organizmie, jednak wszystkie mają działania uboczne i nie nadają się do długotrwałej terapii. NAC (n-acetylocytsteina) jest ważnym prekursorem glutationu, który od lat jest dostępny na rynku, w tym także w sklepach z odżywkami. Terapia NAC ma dwie podstawowe wady: po pierwsze jest to środek farmaceutyczny, zatem toksyczny sam w sobie, a po drugie pod wpływem NAC stężenie glutationu szybko osiąga najwyższą wartość, po czym gwałtownie obniża się w ciągu kilku godzin, nawet poniżej normy. W celu utrzymania wysokiego stężenia glutationu NAC musi być więc przyjmowane lub wstrzykiwane kilka razy dziennie, co z kolei bardzo obciąża organizm.

 

Produkty pochodzenia naturalnego podwyższające poziom glutationu

 

Glutation do stosowania doustnego

 

Wiele firm farmaceutycznych produkuje preparaty zawierające glutation w postaci tabletek

lub proszku. Ich korzystny wpływ na organizm jest jednak ograniczony. Do krwiobiegu dostaje się tylko niewielka ilość glutationu, większość bowiem wydalana jest przez przewód pokarmowy, dlatego też nie podwyższa efektywnie stężenia glutationu w komórkach. Takie produkty mogą

w rezultacie nawet obniżać jego poziom w organizmie.

 

Cysteina (L-cysteina)

 

Cysteina, sprzedawana przez przedstawicieli farmaceutycznych i sklepy z odżywkami, może wprawdzie w nieznacznym stopniu podwyższać stężenie glutationu, ale ponieważ podlega ona utlenianiu w przewodzie pokarmowym, z trudnością jest wchłaniana do krwi. W wielu publikacjach medycznych opisano także jej toksyczne działanie.

 

Metionina (L-metionina)

 

Metionina, niezbędny aminokwas występujący w wielu produktach spożywczych, stanowi prekursor glutationu. Jest to jednak także substrat do produkcji homocysteiny, która od niedawna uważana jest za czynnik ryzyka miażdżycy (stwardnienia tętnic).

Melatonina Ponieważ znany jest wpływ melatoniny na regulację cyklu snu i czuwania, dlatego jest ona powszechnie wykorzystywana do łagodzenia skutków zmiany strefy czasowej w podróży, leczenia bezsenności i innych zaburzeń snu. Ten korzystny efekt wiąże się z podwyższaniem przez melatoninę stężenia glutationu w mózgu, wątrobie, mięśniach, krwi i innych tkankach. Jednak reakcja organizmu na melatoninę jest w każdym przypadku inna, a bezpieczeństwo długotrwałej terapii nie zostało dotychczas określone. Można więc ją stosować tylko pod nadzorem lekarza.

 

 

Glutamina

 

Produkty zawierające glutaminę przeznaczone do stosowanie doustnego lub dożylnego podnoszą stężenie glutationu. Nie powinny być jednak przyjmowane przez osobę całkowicie zdrową, gdyż mogą wywołać objawy uboczne w postaci rozstroju przewodu pokarmowego. Należy zachować ostrożność przy stosowaniu glutaminy u ludzi starszych oraz u pacjentów z chorobami nerek

 i wątroby. Zażywanie jej wymaga nadzoru lekarza.

 

Białka serwatkowe

 

Bogata w białko serwatka jest składnikiem mleka, pochodzącego od ludzi i innych ssaków, zawierającym w idealnych warunkach substancje budulcowe glutationu. Wiele produktów, w których znajduje się serwatka, jest produkowanych z myślą o osobach dbających o swoje zdrowie. Różnią się one pod względem zawartości białek, ich stężenia, formy i innych czynników, które kształtują bioaktywność (aktywność biologiczną) danego produktu. Najważniejszym kryterium oceny wydaje się jednak stopień denaturacji białek, czyli zmian w budowie, które ograniczają bioaktywność produktu w organizmie, nie zmieniając jednak jego wartości odżywczej. Wielu specjalistów żywienia dowodzi, że wysoka zawartość tłuszczu lub laktozy w produktach zawierających serwatkę może być szkodliwa. Inni z kolei wyrażają zaniepokojenie związane z nadużywaniem antybiotyków i steroidów w hodowli zwierząt i pośrednio z ich obecnością w produktach mlecznych. Nie można bagatelizować faktu, że wiele toksyn rozpuszczalnych w tłuszczach i w wodzie przedostaje się ze środowiska do mleka.

Serwatka pochodząca ze świeżego mleka zawiera takie substraty glutationu, jak: laktoferynę, beta-laktoalbuminy i albuminy surowicy – wszystkie one łatwo podlegają denaturacji pod wpływem wysokiej temperatury otoczenia lub mechanicznych wstrząsów. Pasteryzacja i inne procesy przemysłowe także sprzyjają denaturacji produktów mlecznych, które zanim dotrą do konsumenta, tracą całą swoją bioaktywność.

Aby zachować bioaktywność prekursorów glutationu, białka należy izolować z mleka za pomocą specjalnych metod i przy ścisłej kontroli całego procesu. Stężenie białek w produktach serwatkowych waha się w granicach 20 – 90%. Same białka z kolei różnią się pod względem budowy i stopnia denaturacji. Dlatego, mimo że część białek serwatkowych zachowuje swoją bioaktywność, większość traci ją całkowicie.

 

Bioaktywne proteiny serwatkowe

 

Immunocal - suplement diety z cysteiną związaną Bioaktywne proteiny serwatkowe zawierają wysokie stężenie niedenaturowanych białek, co gwarantuje ich korzystny wpływ na stężenie glutationu. Większość informacji na ten temat pochodzi z badań, które rozpoczęto na Uniwersytecie McGill w Kanadzie na początku lat 80. ubiegłego wieku. W trakcie ogólnych badań dotyczących suplementacji protein dr Gustavo Bounous odkrył bioaktywne właściwości białek serwatkowych i przeanalizował ich wpływ na układ odpornościowy. Publikacja przełomowych wyników jego pracy zachęciła innych naukowców badających mechanizmy wielu chorób do zwrócenia uwagi na działanie glutationu. Dr Bounous i jego współpracownicy stworzyli Immunocal – białko serwatkowe o maksymalnej bioaktywności. Niezdenaturowane białko serwatkowe stanowi naturalny ekstrakt z mleka – bezpieczny, niezawodny

 i skuteczny środek utrzymujący podwyższony poziom glutationu.

Badania medyczne wskazują, iż najbardziej wydajnym i naturalnym sposobem podnoszenia poziomu glutationu jest przyjmowanie odpowiedniej formy cysteiny oraz białek bogatych w cysteinę, które można znaleźć w niezdenaturowanym izolacie białka serwatkowego. Dzięki unikalnej formule i chronionemu prawem procesowi produkcji, Immunocal jest nutraceutykiem zawierającym niezdenaturowane białka serwatkowe.

 

Immunocal – jedyny skuteczny

 

Nasz organizm musi sam wytworzyć glutation. Wykorzystuje do tego kwas glutaminowy, glicynę oraz cysteinę. To właśnie z cysteiną jest problem w dzisiejszych czasach, ponieważ warzywa nie mają już tak doskonałych wartości odżywczych jak kilkadziesiąt lat temu. Dużo cysteiny znajduje się także w surowych jajach i surowym mięsie – trzeba jednak znać miejsce ich pochodzenia, aby nie ryzykować zakażeniem bakteryjnym.

 

Badania medyczne wskazują, iż najbardziej wydajnym i naturalnym sposobem podnoszenia poziomu glutationu jest przyjmowanie odpowiedniej formy cysteiny oraz białek bogatych w cysteinę, które można znaleźć w niezdenaturowanym izolacie białka serwatkowego.

Immunocal zwiera cysteinę związaną™. Aby przetrwać drogę przez układ pokarmowy, cząsteczki cysteiny wiążą się ze sobą i „podróżują” w parach. Robią to poprzez tworzenie wiązania pomiędzy grupami siarkowymi. Związane w taki sposób dwie cząsteczki cysteiny nazywane są cystyną. Stanowią wtedy doskonały budulec glutationu. Immunocal nie ulega wchłanianiu, dopóki nie przejdzie do jelita grubego. Dopiero tam przedostaje się do krwi i krąży po całym organizmie jako tiole, czyli związki siarkowo-wodorowe. Jeżeli na swojej drodze natrafi na komórkę ze zwiększonym zapotrzebowaniem na glutation, wtedy zostaje wykorzystany do jego produkcji.

Dowody na skuteczność Immunocalu są tak mocne, że produkt jest chroniony licznymi międzynarodowymi patentami. To zdecydowanie stawia Immunocal w pierwszym rzędzie wśród suplementów odżywczych. W Stanach Zjednoczonych Immunocal został wpisany na listę US Physicians’ Desk Reference (PDR) oraz Pharmacist’s Red Book, a przepisany przez lekarza – jest refundowany przez ubezpieczenie zdrowotne.