10 strarożytnych, greckich super food

10 strarożytnych, greckich super food

10 starożytnych super food prosto z Grecji.

Wakacje za pasem. Czy macie już plany? Jeśli nie, pozwólcie że zabiorę Was na wycieczkę po greckich super food. Być może wizja śródziemnomorskich smaków oraz możliwość przywiezienia produktów o niezwykłych właściwościach zdrowotnych, skłoni Was do wyprawy do mojego ukochanego kraju.

1. Oliwa z oliwek

Najbardziej popularne i rozpowszechnione greckie super food, które od lat gości na stołach Polaków. Produkowane w kilku częściach Grecji oliwki i oliwa z oliwek chronią przed chorobami serca, udarami, zawałami serca, rakiem piersi, rakiem jelita grubego i wrzodami żołądka.

2. Szafran

Krokos Kozanis to naturalny lek przeciwdepresyjny, który pomaga regulować wagę, chroni przed rakiem, chorobą Alzheimera i chorobami układu krążenia.

3. Ikra rybna z Missolonghi

Zawiera cenne kwasy tłuszczowe Omega-3, które odgrywają kluczową rolę w rozwoju mózgu, pobudza układ odpornościowy, wykazuje działanie przeciwzakrzepowe i zapobiega chorobom układu krążenia i nowotworom.

4. Herbata górska – Mountain Tea

Ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwutleniające, chroni przed osteoporozą i chorobą Alzheimera.

5. Kapary

Są bardzo silnym antyoksydantem, który wzmacnia układ odpornościowy.

6. Miód tymiankowy

Tymianek, oprócz wyśmienitego smaku, znany jest ze swojej aktywności antybakteryjnej i przeciwnowotworowej.

7. Rodzynki z Koryntu

Stosowany w kilku greckich deserach rodzynek koryncki ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwnadciśnieniowe.

8. Fava z Santorini

Lokalna fava Santorini jest bogata w błonnik, reguluje cholesterol i działa dobrze na układ trawienny. Jest również dobrym źródłem fosforu, miedzi, witaminy B1, żelaza, potasu i magnezu.

9. Suszone figi

Suszone figi są bogate w naturalne włókna, potas, magnez i wapń. Pomagają kontrolować wagę i ciśnienie krwi, poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, metabolizm i zwiększają zdrowie kości.

10. Mastiha – łzy z Chios

Niegdyś żywica używana była do odświeżania oddechu i czyszczenia zębów. Ekstrakty antyoksydacyjne Mastihy działają przeciw blaszce miażdżycowej, podczas gdy polifenole obniżają poziom cholesterolu. Mastiha wykazuje działanie przeciwzapalne i pomaga w trawieniu, działa jako środek przeciwbólowy, pobudzający apetyt, moczopędny, tłumiący kaszel i afrodyzjak. Badania kliniczne potwierdzają jej skuteczność w leczeniu Helicobacter Pylori.

Dobrej jakości oliwę z oliwek, szafran, kapary czy leczniczą Mastihę możecie znaleźć w Polsce, jednak po niektóre specjały trzeba się wybrać specjalnie do Grecji, która ugości Was cudownie pod każdym względem:) Naprawdę warto!

Dużo zdrowia! Daria Krzystyniak