Każdego dnia przybywa osób decydujących się na weganizm. Dla wielu z nich dieta wegańska to spore wyzwanie, ponieważ muszą oni odkryć i poznać inne niż dotychczas sposoby dostarczania organizmowi podstawowych minerałów i witamin.

Jak weganie radzą sobie z niedoborami witaminy D? W lecie ten problem załatwiają duże dawki promieni słonecznych. Co zrobić jesienią, kiedy słońca jest jak na lekarstwo a większość suplementów D ma pochodzenie zwierzęce? Podpowiemy Wam jakie są najlepiej dostępne źródła witaminy D jesienią dla wegan.

FUNKCJE WITAMINY D

Witamina D pomaga wchłaniać wapń, magnez i fosforan, składniki odżywcze, które pomagają w utrzymaniu zdrowych kości, zębów i mięśni.

Według Alfreda Vogela, szwajcarskiego pioniera medycyny naturalnej, który poświęcił życie na promocję roślinnych metod leczenia, witamina D może pomóc poprawiać rozwój mózgu, wzmacnianiu mięśni, w tym serca oraz w prawidłowej pracy układu odpornościowego. Znaczenie witaminy D dla zdrowia mózgu podkreśla neurolog dr Thomas Burne z University of Queensland Brain Institute w St. Lucia w Australii. Swoje odkrycia w tym zakresie opublikował w czasopiśmie „Trends in Neurosciences”. Jego badania pokazują, że witamina D może być kluczowa dla zachowania pamięci. Wiadomo już od dawna, że jej niedobór negatywnie wpływa na inne funkcje poznawcze.

Dzieci w wieku od 1 roku i dorośli potrzebują 10 mikrogramów witaminy D dziennie według www.nhs.uk. Według portalu co piąty Brytyjczyk cierpi na niedobory witaminy D powodujące zmęczenie, depresję i ból mięśni. Wśród innych objawów niedobór witaminy D może powodować także osteomalację- zmiękczenie kości podobne do krzywicy, które może być leczone suplementami, według NHS. Objawy obejmują częściowe złamania kości, osłabienie mięśni i ogólny ból odczuwany w kościach.

ROŚLINNE ŹRÓDŁA WITAMINY D:

Grzyby

Grzyby to nie jedyne wegańskie źródło witaminy D, choć zdecydowanie najlepsze. Kurki, borowiki i podgrzybki a nawet pieczarki zawierają witaminę D w formie D2 a nie D3, która jest nieco lepiej przyswajalna. W diecie wegetarian, jak również w strefach klimatycznych o mniejszym nasłonecznieniu, stanowią niedoceniane źródło witaminy D. Jak dowiodły badania naukowców z Boston University Medical Center, jedzenie sproszkowanych grzybów uzupełnia niedobory witaminy D w stopniu porównywalnym z suplementacją. Co ciekawe możemy zwiększyć nasycenie grzybów witaminą D poprzez ich ekspozycję na słońce. Jesteśmy w środku sezonu grzybowego więc jeśli planujemy suszyć grzyby starajmy się robić to na słońcu. „Grzyby zawierają wiele pomocnych składników odżywczych, w tym beta-glukany do wzmocnienia odporności, ergotioneinę do wzmocnienia przeciwutleniaczy, stymulatory wzrostu nerwów do pomocy w funkcjonowaniu mózgu oraz związki przeciwdrobnoustrojowe do ograniczenia wirusów”. - źródło „Fungi Perfecti

Wzbogacone mleko roślinne

Dobrym źródłem witaminy D dla wegan są także wzbogacone napoje mleczne z kokosa, migdałów czy soi. Należy sprawdzać etykiety mleka roślinnego aby upewnić się, że zawiera ona wysoką dawkę witaminy D. Mleka Alpro zawierają wiele witamin i minerałów, w tym D i B12, wapń, witaminę E i B2.

Tofu

Tofu jest dobrym źródłem wielu witamin i minerałów, w tym witaminy D. Zaletą tofu jest jego wszechstronność. Można go stosować w różnych potrawach o różnych porach dnia. Nieważne czy zjesz je na śniadanie, czy zrobisz tajskie zielone curry z tofu na lunch. Jeśli jesteś weganinem z pewnością często wykorzystujesz to alternatywne źródło białka a tym samym dostarczasz do organizmu witaminę D.

Sok pomarańczowy

Picie soku pomarańczowego to dobry sposób na utrzymanie wysokiego poziomu witaminy D. Jedno z badań - przeprowadzone w Boston University School of Medicine - wykazało, że uczestnicy, którzy brali suplementy i ci, którzy pili sok pomarańczowy wzbogacony 1000 IU witaminy D, pod koniec eksperymentu mieli taki sam podwyższony poziom witaminy. Wybierając sok pomarańczowy, podobnie jak w przypadku mleka roślinnego zwracajcie uwagę do dodatkowe składniki, o które zadbali producenci.

Suplementy

Jeśli jesteś weganinem i masz problem z utrzymaniem właściwego poziomu witaminy D, to możesz sięgnąć po suplementy. Większość z nich jest co prawda pochodzenia zwierzęcego, jednak można spotkać wyjątki od tej reguły. Wegańska witamina D znajduje się m.in. w Power Up – firmy Motion Nutrition. Jest to kompleks witamin i minerałów stworzony przez neurologa klinicznego Miguela Toribio-Mateasa aby poprawiać funkcje kognitywne mózgu i regulować nastrój. W dawce dziennej możemy przyjąć 1000IU witaminy D3 pochodzącej z oleju słonecznikowego i kokosowego.

CZY MOŻNA ZATEM BĘDĄC WEGANINEM UTRZYMAĆ PRAWIDŁOWY POZIOM WITAMINY D PRZEZ CAŁY ROK?

Według certyfikowanego dietetyka klinicznego i integracyjnego Sunny Brighama, którego zadaniem jest pomaganie ludziom w przejściu na wegański styl życia, nie jest możliwe uzyskanie wystarczającej ilości witaminy D na diecie opartej wyłącznie na roślinach. Ale to nie dotyczy wyłącznie wegan ponieważ z tym samym problemem borykają się osoby jedzące mięso - zauważa Brigham. Dlatego właśnie suplementy witaminy D pochodzenia roślinnego tak bardzo zyskują na popularności.Podobnego zdania jest David Barbour, współzałożyciel firmy Wellness Vivio Life Sciences „Istnieją dwie główne wersje witaminy D; D2 i D3 występujące u zwierząt. Żyjąc na diecie roślinnej powinieneś jeść grzyby (grzyby wyeksponowane na promieniowanie UV), wzbogacone pokarmy lub suplementy”.

Pobierz poradnik:
Nieodkryta moc natury Czym są adaptogeny

Jesteś zmęczony(a) swoim zmęczeniem?
Poradnik podpowie Ci, jak w zgodzie z naturą, bez chemii i nadużywania kawy odzyskać energię


Pobierz poradnik:<br>Nieodkryta moc natury Czym są adaptogeny
© 2024 GSH Polska
Realizacja:  magnis.pl
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies, które są niezbędne do poprawnego działania serwisu
Więcej informacji