Kolagen odgrywa ważną rolę w zdrowiu jamy ustnej

Kolagen odgrywa ważną rolę w zdrowiu jamy ustnej

Kolagen to główne białko tkanki łącznej. Stanowi budulec niezbędny do zachowania struktury ciała. Dzięki niezwykle dużej elastyczności utrzymuje kształt, strukturę i sprężystość tkanki łącznej, skóry, kości i chrząstki.


Kolagen wchodzi także w skład zębów i dziąseł. Odgrywa bardzo ważną rolę w utrzymaniu zdrowej jamy ustnej. 40% kolagenu występującego w organizmie znajduje się w kościach, a w tym również w zębach.


Produkcja kolagenu maleje wraz z wiekiem, spada już od około 25. roku życia, po 50. roku życia proces ten gwałtownie przyśpiesza. To głównie dlatego pojawiają się widoczne oznaki starzenia, takie jak zmarszczki. Ubytki spowodowane spadkiem produkcji kolagenu można uzupełnić przez codzienną suplementację.
Większość suplementów kolagenu dostępnych na rynku ma postać hydrolizatu, ale podczas produkcji często dochodzi do rozerwania włókien kolagenowych na mniejsze części (z 300 tysięcy daltonów do zaledwie 2-5 tysięcy daltonów). Natomiast hydrolizat kolagenu Blue Calorad wyróżnia się dłuższymi łańcuchami
peptydowymi o średniej masie ponad 100 tysięcy daltonów. To właśnie formuła długich łańcuchów peptydowych stanowi o większej skuteczności produktu w jego zdolności do odbudowywania i zastępowania zużytego kolagenu.


Kolagen do picia Blue Calorad przyczynia się także do zdrowia jamy ustnej, jego skuteczność została potwierdzona. W badaniu klinicznym wzięły udział osoby cierpiące na dolegliwości bólowe w obrębie szczęki zwane dysfunkcją stawów skroniowo-żuchwowych. Po 90 dniach przyjmowania po 1 łyżeczce kolagenu Blue Calorad stwierdzono poprawę stanu zdrowia w grupie średnio o 39%, w jakości snu o 25% i o 25% w zmniejszeniu dolegliwości bólowych.*


Według autorów badania suplement hydrolizatu kolagenu (Blue Calorad) może stanowić jedno ze źródeł białka/kompleksu aminokwasów niezbędnych do prawidłowego, zrównoważonego funkcjonowania układu nerwowego.


*The Journal of Crainiomandibular Practice, April 2000, VOL. 18, NO 2.