Cukrzyca – ma słodką nazwę i udaje niewiniątko, ale to bardzo podstępna choroba. Wcale nie jest tak, że dotyczy wyłącznie osób otyłych lub spożywających dużo słodyczy. Rozwija się często niezauważalnie, najpierw przybierając formę insulinooporności, a potem przekształcając w cukrzycę typu 2. Często trudno ją wyleczyć, ale najważniejsze to nie dopuścić do rozwoju groźnych powikłań cukrzycy. Czy zaliczasz się już do grona diabetyków? A może cierpisz na oporność insulinową i chcesz zapobiec cukrzycy? Chcesz wiedzieć, jak skutecznie wesprzeć organizm obciążony klątwą „słodkiej krwi”? Dowiesz się z tego artykułu!

Spis treści:

  • Cukrzyca – epidemia XXI wieku
  • Sposób na cukrzycę – dobrze poznaj przeciwnika
  • Powikłania cukrzycy
  • Spadek odporności przy cukrzycy
  • Cukrzyca a glutation
  • Odpowiedni poziom glutationu przy cukrzycy
  • Jak zwiększyć poziom glutationu?
  • Literatura

Cukrzyca – epidemia XXI wieku

Cukrzyca to zaburzenie działania insuliny, które ma negatywny wpływ na metabolizm cukru w organizmie. Ze względu na liczbę diabetyków na świecie, cukrzyca zasługuje na niechlubną nazwę epidemii XXI wieku. Najnowsze dane statystyczne cukrzycy wskazują liczbę 442 mln chorych na całym świecie, co plasuje cukrzycę na jednym z czołowych miejsc wśród chorób przewlekłych. Liczba ta oznacza, że cierpi na nią co 11 mieszkaniec Ziemi. Przewiduje się, że do 2030 roku ponad 10% populacji polskiej będzie chorowało na cukrzycę. Lepiej wiedzieć, jak walczyć z takim powszechnym wrogiem naszego społeczeństwa. Mamy dla Ciebie kilka ważnych podpowiedzi.

Sposób na cukrzycę – dobrze poznaj przeciwnika

W przypadku leczenia cukrzycy musisz bardzo dobrze poznać swojego wroga i jego sposób działania. Dzięki temu będzie Ci łatwiej zrozumieć negatywny wpływ cukrzycy na zdrowie i wybrać najskuteczniejszą broń. Odpowiednie leczenie cukrzycy pod okiem specjalisty, dieta cukrzycowa i naturalne wspomaganie organizmu może pomóc w ustabilizowaniu tej choroby i zabezpieczeniu się przed większością powikłań cukrzycy.

Powikłania cukrzycy

Wielu cukrzyków cierpi na liczne powikłania, które często stanowią śmiertelne zagrożenie dla ich organizmu. Niebezpieczeństwa towarzyszące cukrzycy możemy podzielić na dwie główne kategorie:

  • zmniejszona odporność na infekcje
  • schorzenia układu krążenia

Spadek odporności przy cukrzycy

Diabetycy powinni być uznawani za osoby z osłabioną odpornością, ponieważ faktycznie są bardziej skłonni do infekcji. Wynika to z zaburzenia funkcji leukocytów spowodowanym nieprawidłowym metabolizmem glukozy. Do prawidłowej pracy wyspecjalizowanych komórek układu odpornościowego potrzebna jest energia. Niedobór insuliny upośledza jednak ten proces, powodując, że komórki układu odpornościowego gorzej radzą sobie z patogenami. Dlatego cukrzycy częściej  zapadają na infekcje:

  • bakteryjne
  • grzybicze
  • wirusowe

Ponadto u diabetyków konsekwencje takich zakażeń są poważniejsze, a leczenie bardziej skomplikowane. Dlatego w przypadku cukrzycy szczególnie istotne jest wzmacnianie odporności. Jest na to pewien bardzo skuteczny sposób, który może Cię zainteresować – zwiększenie w organizmie poziomu glutationu, który odgrywa bardzo istotną rolę w funkcjonowaniu komórek układu odpornościowego.

Cukrzyca a glutation

Dr Gustavo Bounous, światowy ekspert w dziedzinie glutationu, twierdzi, że „Czynnikiem ograniczającym właściwą aktywność naszych limfocytów jest dostępność glutationu”. Podstawową rolą glutationu jest wzmocnienie układu immunologicznego, dlatego odgrywa on ważną rolę we wspomaganiu odporności u cukrzyków. Potwierdzają to wyniki wielu badań:

  • cukrzycy są bardziej podatni na stres oksydacyjny i tworzenie wolnych rodników.
  • krew i tkanki diabetyków cechują się bardzo niskim poziomem glutationu (GSH)
  • istnieje związek między niskim poziomem GSH, a większym nasileniem powikłań cukrzycy (badania Thornalleya)
  • charakterystyczny dla cukrzycy niski poziom glutationu odgrywa rolę w zaburzonej sekrecji insuliny u nieleczonych pacjentów z cukrzycą (S.K. Jain i R. McVie).

Odpowiedni poziom glutationu przy cukrzycy

Glutation przy cukrzycy może mieć zbawienny wpływ na zdrowie diabetyków. Dzięki przeprowadzeniu licznych badań nad glutationem wiadomo, że podniesienie poziomu glutationu może:

  • zmniejszyć ryzyko zakażeń
  • złagodzić przebieg infekcji
  • obniżyć stres oksydacyjny wywołany hiperglikemią
  • ograniczyć agregację płytek
  • zapobiec powikłaniom naczyniowym, takim jak: arterioskleroza, nefropatia, retinopatia czy neuropatia
  • łagodzić anemię podczas dializ.

Jak zwiększyć poziom glutationu?

Glutation, który jest produkowany przez każdą komórkę ciała, może stać się Twoją tajną bronią w walce z powikłaniami cukrzycy. Dzięki wsparciu układu odpornościowego możesz uniknąć wielu powikłań cukrzycy. Ale jak zwiększyć poziom glutationu? Nie można go suplementować, ponieważ rozpada się i wchłania w przewodzie pokarmowym. Można jednak dostarczyć organizmowi składniki, z których sam wytworzy glutation. Znajdują się one w opatentowanym suplemencie diety o nazwie Immunocal – to obecnie jedyny skuteczny sposób na zwiększenie poziomu glutationu w organizmie.

Literatura:

  1. BRAVENBOER B., KAPPELLE A.C., HAMERS F.P.T, VAN BUREN T. ERKELENS D.W., GISPEN WH. Potential use of giutathione for the prevention and treatment of diabetic neuropathy in the streptozotocin-induced diabetic rat. Diabetologia 35:8,3-8,7, 1992
  2. CERIELLO A. CURCIO F., DELLO RUSSO P., PEGORARO I, STEL G, AMSTAD P., CERUTTI P. The defense against free radicals protects endothelial cells from hyperglycemia-induced plasminogen activator inhibitor 1 over-production. Blood Coagulation and Fibrinolysis 6:133-137, 1995
  3. CERIELLO A., GIACOMELL0 R., STEL G., MOTZ E., TABOGA C. TONUTTI L., PIRISI M, FALLETI E. BARTOLI E. Hyperglycemia-induced thrombin formation in diabetes. The possible role of oxidative stress. Diabetes 44: 924-928, 1995
  4. CERIELLO A., MOTZ E., CAVARAPE A., LIZZIO S, RUSSO A., QUATRARO A., GIUGLIANO D. Hyperglycemia counterbalances the antihypertensive effect of glutathione in diabetic patients: evidence linking hypertension and glycemia through the oxidative stress in diabetes mellitus. Journal of Diabetes Complications 11: 250-255, 1997
  5. CIUCHI E., ODETTI P., PRANDO R. Relationship between glutathione and sorbitol concentrations in erythrocytes from diabetic patients. Metabolism 45: 611-613, 1996
  6. CIUCHI E., ODETTI P., PRANDO R. The effect of acute glutathione treatment on sorbitol level in erythrocytes from diabetic patients. Diabetes Metabolism 23: 58-60, 1997
  7. CURCIO F., CERIELLO A. Decreased cultured endothelial cell proliferation in high glucose medium is reversed by antioxidants: new insights on the pathophysiological mechanisms of diabetic vascular complications. In Vitro Cell Developmental Biology 28A: 787-790,1992
  8. CURCIO F., PEGORARO I., DELLO RUSSO P., FALLETI E., PERRELLA G., CERIELLO A. SOD and GSH inhibit the high glucose-induced oxidative damage and the PDGF increased secretion in cultured human endothelial cells. Thrombolysis and Hemostasis: 74: 969-973, 1995
  9. DI SIMPLICIO P., DE GIORGIO L.A., CARDAIOLI E., LECIS R., MICELI M, ROSSI R., ANICHINI R., MIAN M., SEGHIERI G., FRANCON I. F. Glutathione, glutathione utilizing enzymes and thioltransferase in platelets of insulin-dependent diabetic patients: relation with platelet aggregation and with microangiographic complications. European Journal of Clinical Investigation 25: 665-669, 1995
  10. DONNINI D., ZAMBITO A.M, PERRELLA G., AMBESI-IMPIOMBATO FS, CURCIO F. Glucose may induce cell death through a free radical-mediated mechanism. Biochem Biophys Research Communications 219: 412-417, 1996
  11. JAIN S.K., McVIE R. Effect of glycemic control, race and duration of diabetes on reduced glutathione content in erythrocytes of diabetic patients. Metabolism 43: 306-309, 1994
  12. KAKKAR R., MANTHA S.V., RADHI J., PRASAD K., KALRA J. Antioxidant defense system in diabetic kidney: a time course study. Life Science 60: 667-679, 1997
  13. KASHIWAGI A., ASAHINA T., NISHIO Y., IKEBUCHI M., TANAKA Y, KIKKAWA R. SHIGETA Y. Glycation, oxidative stress, and scavenger activity: glucose metabolism and radical scavenger dysfunction in endothelial cells.Diabetes 45: S4-S86, 1996
  14. LOW P.A., NICKANDER K.K., TRITSCHLER HJ. The roles of oxidative stress and antioxidant treatment in experimental diabetic neuropathy. Diabetes 46:S38-S42, 1997
  15. MURAKAMI K., KONDO T., OHTSUKA Y., FUJIWARA Y., SHIMANDA M, KAWAKAMI Y. Impairment of glutathione metabolism in erythrocytes from patients with diabetes mellitus. Metabolism 38: 753-758, 1989
  16. RUDICH A., KOZLOVSKY N., POTASHNIK R., BASHAN N. Oxidant stress reduces insulin responsiveness in 3T3-L1 adipocytes. American Journal of Physiology 272: E935-E940, 1997
  17. SUNDARAM R.K., BHASKAR A., VIJAYALINGAM S., VISWANATHAN M., MOHAN R., SHANMU-GASUNDARAM K.R. Antioxidant status and lipid peroxidation in Type II diabetes mellitus with and without complications. Clinical Science 90: 255-260, 1996
  18. THORNALLEY P.J., McLELLAN A.C., LO T.W., BENN J., SONKSEN P.H. Negative association between erythrocyte reduced glutathione concentration and diabetic complications. Clinical Science 91: 575-582,1996
  19. VIJAYALINGAM S., PARTHIBAN A., SHANMUGASUNDARAM K.R., MOHAN V. Abnormal antioxidant status in impaired glucose tolerance and non-insulin-dependent diabetes mellitus. Diabetic Medicine 13: 715-719, 1996
  20. YOSHIDA K., HIROKAWA J., TAGAMI S., KAWAKAMI Y., URATA Y., KONDO T. Weakened cellular scavenging activity against oxidative stress in diabetes mellitus: regulation of glutathione synthesis and efflux. Diabetologia 38: 201-210, 1995

Podobne wpisy na blogu

Zobacz produkty z artykułu

  • stymuluje układ odpornościowy
  • wspiera detoksykację organizmu
  • ma działanie antyoksydacyjne
  • chroni przed chorobami
  • neutralizuje szkodliwe skutki terapii farmakologicznych
  • wzmacnia organizm podczas radio- i chemioterapii
© 2024 GSH Polska
Realizacja:  magnis.pl
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies, które są niezbędne do poprawnego działania serwisu
Więcej informacji