Cukrzyca (Diabetes mellitus) jest najpowszechniejszym schorzeniem gruczołowym w cywilizowanych krajach. Cukrzyca niesie ze sobą ponadprzeciętne ryzyko rozwoju chorób serca i udaru. Biorąc pod uwagę, że większość przypadków cukrzycy i jej powikłań jest związanych ze stylem i środowiskiem życia, duża część z nich mogłaby być do uniknięcia.

Cukrzyca jest zaburzeniem działania insuliny, które rozregulowuje metabolizm cukru w organizmie. Ważny hormon insulina jest odpowiedzialny za absorpcję cukru przez komórki wykorzystujące go jako natychmiastowe źródło energii oraz przez wątrobę i tkankę tłuszczową, które magazynują energię. Istnieją dwa główne typy cukrzycy.

Rys. 15. Życie z cukrzycą

W cukrzycy typu 1, zniszczeniu ulegają komórki trzustki produkujące insulinę. Pacjent może prowadzić normalne życie pod warunkiem, że regularnie wstrzykuje sobie insulinę. Bez niej może popaść w śpiączkę i umrzeć.

W cukrzycy typu 2 trzustkowa produkcja insuliny jest zmniejszona, a organizm stopniowo traci zdolność reagowania na ten hormon. Jest to zdecydowanie najpowszechniejsza forma cukrzycy i jej występowanie, zazwyczaj wiąże się z niewłaściwymi nawykami żywieniowymi, otyłością i złym stylem życia.

Zarówno typ 1 jak i typ 2 cukrzycy charakteryzują się wysokim poziomem cukru we krwi (hiperglikemia). Hiperglikemia jest przyczyną nadmiernego pragnienia i nasilonego oddawania moczu, zmęczenia, spadku wagi i odwodnienia. W przypadku przedawkowania leków w trakcie terapii a także choroby czy nadmiernego stresu może dojść do spadku poziomu cukru poniżej normy (hipoglikemia). Oba zjawiska mogą być groźne.

Poza niebezpieczeństwami wynikającymi z niewyrównanego poziomu cukru we krwi większość cukrzyków cierpi także z powodu powikłań samej cukrzycy, które są dwojakiego typu: zmniejszonej odporności na infekcje oraz schorzeń układu krążenia, dotyczących zarówno małych, jak i wielkich naczyń. Te komplikacje mogą powodować objawowe problemy z oczami, mięśniami, nerkami i pęcherzem. Mogą także obniżać poziom energii, potęgować pragnienie i powodować mrowienie kończyn. Powstawanie płytki miażdżycowej jest kolejnym skutkiem powikłań cukrzycy.

Cukrzyca i układ immunologiczny

Diabetycy powinni być uważani za immunologicznie osłabionych, ponieważ są skłoni do infekcji, na które normalnie nie byliby podatni. Ich system odpornościowy może zostać pokonany przez pleśniawki i inne infekcje grzybicze skóry, a nawet krwi. Infekcje bakteryjne są u nich częstsze, a ich konsekwencje poważniejsze – gangrena (szczególnie palców u nóg stóp) i sepsa. Cukrzycy, u których wystąpiła jakakolwiek infekcja, muszą być natychmiast poddani terapii silnymi lekami.

U cukrzyków większość przypadków chorób i śmierci jest spowodowana schorzeniami układu krążenia: chorobami serca, zawałem mięśnia sercowego, nadciśnieniem, arteriosklerozą, udarem, niewydolnością nerek, neuropatią, ślepotą i innymi skutkami nieprawidłowego krążenia krwi. W rzeczywistości, w Stanach Zjednoczonych powikłania cukrzycy są główną przyczyną ślepoty. Cukrzycy są także bardziej podatni na kataraktę i jaskrę.

Rola glutationu w cukrzycy

Glutation odgrywa ważną rolę w walce z cukrzycą. Może pomóc
w zapobieganiu problemom krążeniowym, takim jak arterioskleroza i udar, będącym główną przyczyną śmierci u cukrzyków. GSH wzmacnia także układ immunologiczny. Można byłoby uniknąć wielu wizyt u lekarza i pobytów w szpitalu, gdyby diabetycy byli mniej podatni na infekcje. Podniesiony poziom glutationu może pomóc dzięki:

  • Wsparciu układu immunologicznego w walce z infekcjami
  • Obniżeniu stresu oksydacyjnego wywołanego hiperglikemią
  • Ograniczeniu agregacji płytek
  • Zapobieganiu powikłaniom naczyniowym, w tym:

Tym sposobem GSH może pomagać osłabionemu układowi odpornościowemu w zwalczaniu infekcji bakteryjnych i grzybiczych oraz przeciwdziałać utracie elastyczności naczyń krwionośnych (arteriosklerozie), niewydolności nerek (nefropatii), utracie wzroku (retinopatii) i problemom neurologicznym (neuropatii). Wstrzymuje także rozwój stresu oksydacyjnego i anemii u dializowanych pacjentów.

Jest oczywiste, że u diabetyków małe naczynia krwionośne podlegają przyspieszonej degeneracji, ale przyczyny tej szczególnej choroby są ciągle badane. Ostatnie badania wykazały, że cukrzycy są bardziej podatni na stres oksydacyjny i tworzenie wolnych rodników. W rzeczywistości krew i tkanki diabetyków cechują się krytycznie niskim poziomem GSH.

Badania R.K. Sundarama sugerują, że niedobór tego antyoksydanta poprzedza rozwój powikłań cukrzycy. K. Yoshia i jego grupa badawcza wykazali, że mało wydajna synteza GSH prowadzi do uszkodzeń komórek i innych komplikacji. Idąc o krok dalej, badania Thornalleya ujawniły związek między niskim poziomem GSH a większym nasileniem powikłań cukrzycy. S.K. Jain i R. McVie sugerują, że charakterystyczny dla cukrzycy niski poziom glutationu odgrywa rolę w zaburzonej sekrecji insuliny u nieleczonych pacjentów z cukrzycą.              

Skuteczne i bezpieczne można podnieść poziom glutationu w organizmie stosując Immunocal – prekursor glutationu.

Fragment książki „Glutation w Zdrowiu i Chorobie” Jimmiego Gutmana zredagowała Daria Krzystyniak

Podobne wpisy na blogu

Zobacz produkty z artykułu

  • stymuluje układ odpornościowy
  • wspiera detoksykację organizmu
  • ma działanie antyoksydacyjne
  • chroni przed chorobami
  • neutralizuje szkodliwe skutki terapii farmakologicznych
  • wzmacnia organizm podczas radio- i chemioterapii
© 2024 GSH Polska
Realizacja:  magnis.pl

Pliki Cookies

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby dostosować treści do Państwa preferencji oraz optymalizować działanie serwisu. Klikając "Akceptuję", wyrażają Państwo zgodę na użycie wszystkich rodzajów plików cookies.

Nasz serwis stosuje pliki Cookies aby zapewnić jego prawidłowe działanie. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików Cookies.