Krwawienie dziąseł, bolesność i obrzęk... na pewno nie raz spotkały Cię takie nieprzyjemne objawy.
Grecja to słońce, siła i zdrowie, a także greckie superfood – niezwykle cenne produkty o dobroczynnym wpływie na organizm. Dlaczego Grecy są jednym z najzdrowszych narodów świata? Dlaczego rzadziej mają problemy z sercem? Dlaczego żyją dłużej niż większość innych narodowości, w tym Polacy? Naukowcy wciąż szukają odpowiedzi na te pytania, a większość dowodów wskazuje, iż decyduje o tym dieta śródziemnomorska. Dlaczego my nie mielibyśmy więc skorzystać z mądrości Greków? Poznaj 10 starożytnych super food prosto z Grecji – pysznych i zdrowych!
Spis treści:
- Oliwa z oliwek
- Szafran
- Ikra rybia z Mesolongi
- Herbata górska – Mountain Tea
- Kapary
- Miód tymiankowy
- Rodzynki korynckie
- Fava z Santorini
- Figi suszone
- Mastiha – łzy z Chios
- Gdzie kupić greckie super food?
1. Oliwa z oliwek
To najbardziej popularne i rozpowszechnione greckie super food, które od lat gości na stołach Polaków. Produkowane w wielu regionach Grecji oliwki i grecka oliwa z oliwek wykazują szereg korzystne działanie dla zdrowia.
Oliwa z oliwek – właściwości
- chroni przed chorobami serca, udarami, zawałami serca
- zabezpiecza przed rakiem piersi, rakiem jelita grubego
- jest pomocna w profilaktyce wrzodów żołądka
Cenne właściwości oliwy z oliwek oraz jej szerokie zastosowanie kulinarne sprawia, że jest chętnie stosowana jako zamiennik oleju roślinnego. Jaka jest najlepsza oliwa z oliwek? Oczywiście to oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, dostarczająca zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Spożywaj ją na surowo, np. jako dodatek do sałatek.
2. Szafran
Szafran (Krokos Kozanis), a właściwie specjalnie zbierany pyłek z jego pręcików, to naturalny lek przeciwdepresyjny, który pomaga również regulować wagę, chroni przed rakiem, chorobą Alzheimera i chorobami układu krążenia. Jednocześnie szafran jest uznawany za najbardziej szlachetną i najdroższą przyprawę świata.
Szafran – właściwości
- zwiększa poziom hormonów szczęścia
- poprawia nastrój
- przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym
Właściwości antydepresyjne szafranu odkryto stosunkowo niedawno, a jego skuteczność wynika z tego, iż zwiększa w mózgu poziomu neuroprzekaźników odpowiedzialnych za dobry nastrój tzw. „hormonów szczęścia”. Szafran na depresję może stanowić naturalną pomoc w walce z tą chorobą.
3. Ikra rybia z Mesolongi
Rybia ikra w Grecji nazywa się avgotaraxo lub avgotaracho. Ten kawior to prawdziwy rarytas wytwarzany głównie z ikry barweny płaskogłowej złowionej w greckich lagunach. Całe dojrzałe jajniki są usuwane z ryby, myte wodą, solone naturalną solą morską, suszone na słońcu i zamykane w stopionym wosku pszczelim. Kawior zawiera witaminy i cenne kwasy tłuszczowe omega-3, które:
- odgrywają kluczową rolę w rozwoju mózgu
- pobudzają układ odpornościowy
- wykazują działanie przeciwzakrzepowe
- zapobiegają chorobom układu krążenia i nowotworom.
4. Herbata górska – Mountain Tea
Herbata górska to właściwe zioło lecznicze: Gojnik górski (Sideritis scardica). Rośnie w Grecji w górach, dzięki czemu jest w pełni ekologiczne i wolne od zanieczyszczeń.
Gojnik – właściwości:
- przeciwbakteryjne
- przeciwutleniające
- chroni przed osteoporozą
- chroni przed chorobą Alzheimera
- polecana przy przeziębieniach i kaszlu
- zawiera wiele składników mineralnych
Liczne właściwości gojnika górskiego sprawiają, że warto włączyć ten napój do swojej codziennej diety i korzystać z wiedzy starożytnych Greków. Herbata górska bywa też stosowana jako afrodyzjak. Ziele gojnika (herbata gojnik) jest dostępne m.in. w sklepach ze zdrową żywnością.
5. Kapary
Kapary są niezwykle smaczne i stanowią ekskluzywny dodatek do sałatek i sosów. Jednocześnie są silnym antyoksydantem, który wzmacnia układ odpornościowy.
Kapary – właściwości
- mają działanie przeciwutleniające
- wspomagają pracę układu pokarmowego
- przyśpieszają metabolizm tłuszczów
6. Miód tymiankowy
Miód tymiankowy łączy działanie prozdrowotne miodu pszczelego z właściwościami leczniczymi tymianku. Charakterystyczny aromat miodu tymiankowego czyni go niezwykle oryginalnym dodatkiem do diety śródziemnomorskiej.
Miód tymiankowy – właściwości
- aktywność antybakteryjna
- działanie przeciwnowotworowe
7. Rodzynki korynckie
Rodzynki z Koryntu, wytwarzane z bezpestkowych winogron, są bardzo słodkie, ale też bogate w cenne składniki odżywcze. Zawierają żelazo, magnez, potas i witaminy z grupy B. Na pewno będzie zdrowiej, jeśli – zamiast batonika – zjesz kilka rodzynek korynckich.
Rodzynki – właściwości
- działanie przeciwnowotworowe
- przeciwdziałają nadciśnieniu
- korzystny wpływ na serce
- wspomagają usuwanie toksyn z organizmu. magnez
8. Fava z Santorini
Lokalna fava Santorini to gęsta, kremowa pasta z grochu. Zawiera dużo błonnika, jest także źródłem fosforu, miedzi, witaminy B1, żelaza, potasu i magnezu. Takie naturalne bogactwo cennych minerałów na pewno warto uwzględnić w swojej diecie!
Fava – właściwości
- reguluje poziom cholesterolu
- wspomaga pracę układu trawiennego
9. Figi suszone
Suszone figi są bogate w naturalne włókna, potas, magnez i wapń. To prawdziwy rarytas, który rozpływa się w ustach. Figi suszone to także grecki superfood – świetna słodka przekąska lub dodatek do sałatek.
Figi – właściwości
- regulują ciśnienie krwi
- poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego
- zwiększają zdrowie kości.
10. Mastiha – łzy z Chios
Niegdyś ta naturalna żywica była używana do odświeżania oddechu i czyszczenia zębów. Ale ten cenny surowiec natury ma wiele innych prozdrowotnych właściwości:
Mastiha – właściwości
- działanie antyoksydacyjne
- obniża poziom cholesterolu
- działanie przeciwzapalne
- wspomaga trawienie
- działanie przeciwbólowe
- pobudzające apetyt
- moczopędne
- tłumiące kaszel
- oraz jako afrodyzjak
Badania kliniczne potwierdzają skuteczność mastiha w leczeniu Helicobacter Pylori, bakterii odpowiedzialnej za powstawanie wrzodów żołądka, prawdziwej plagi naszych czasów.
Gdzie kupić greckie super food?
Dobrej jakości oliwę z oliwek, szafran, kapary możecie znaleźć w Polsce w sklepach ze zdrową żywnością. Jednak po niektóre specjały – prawdziwe greckie superfood – warto się wybrać do kraju Homera. Zapewniam, że Grecji ugości Was cudownie pod każdym względem! Być może wizja śródziemnomorskich smaków oraz możliwość przywiezienia produktów o niezwykłych właściwościach zdrowotnych, skłoni Was do wyprawy do mojego ukochanego kraju. Naprawdę warto! A najwyższej jakości mastihę możecie kupić tutaj:
Dużo zdrowia!
Daria Krzystyniak