Grecja to słońce, siła i zdrowie, a także greckie superfood – niezwykle cenne produkty o dobroczynnym wpływie na organizm. Dlaczego Grecy są jednym z najzdrowszych narodów świata? Dlaczego rzadziej mają problemy z sercem? Dlaczego żyją dłużej niż większość innych narodowości, w tym Polacy? Naukowcy wciąż szukają odpowiedzi na te pytania, a większość dowodów wskazuje, iż decyduje o tym dieta śródziemnomorska. Dlaczego my nie mielibyśmy więc skorzystać z mądrości Greków? Poznaj 10 starożytnych super food prosto z Grecji – pysznych i zdrowych!

Spis treści:

  • Oliwa z oliwek
  • Szafran
  • Ikra rybia z Mesolongi
  • Herbata górska – Mountain Tea
  • Kapary
  • Miód tymiankowy
  • Rodzynki korynckie
  • Fava z Santorini
  • Figi suszone
  • Mastiha – łzy z Chios
  • Gdzie kupić greckie super food?

1. Oliwa z oliwek

To najbardziej popularne i rozpowszechnione greckie super food, które od lat gości na stołach Polaków. Produkowane w wielu regionach Grecji oliwki i grecka oliwa z oliwek wykazują szereg korzystne działanie dla zdrowia.

Oliwa z oliwek – właściwości

  • chroni przed chorobami serca, udarami, zawałami serca
  • zabezpiecza przed rakiem piersi, rakiem jelita grubego
  • jest pomocna w profilaktyce wrzodów żołądka

Cenne właściwości oliwy z oliwek oraz jej szerokie zastosowanie kulinarne sprawia, że jest chętnie stosowana jako zamiennik oleju roślinnego. Jaka jest najlepsza oliwa z oliwek? Oczywiście to oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, dostarczająca zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Spożywaj ją na surowo, np. jako dodatek do sałatek.

2. Szafran

Szafran (Krokos Kozanis), a właściwie specjalnie zbierany pyłek z jego pręcików, to naturalny lek przeciwdepresyjny, który pomaga również regulować wagę, chroni przed rakiem, chorobą Alzheimera i chorobami układu krążenia. Jednocześnie szafran jest uznawany za najbardziej szlachetną i najdroższą przyprawę świata.

Szafran – właściwości

  • zwiększa poziom hormonów szczęścia
  • poprawia nastrój
  • przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym

Właściwości antydepresyjne szafranu odkryto stosunkowo niedawno, a jego skuteczność wynika z tego, iż zwiększa w mózgu poziomu neuroprzekaźników odpowiedzialnych za dobry nastrój tzw. „hormonów szczęścia”. Szafran na depresję może stanowić naturalną pomoc w walce z tą chorobą.

3. Ikra rybia z Mesolongi

Rybia ikra w Grecji nazywa się avgotaraxo lub avgotaracho. Ten kawior to prawdziwy rarytas wytwarzany głównie z ikry barweny płaskogłowej złowionej w greckich lagunach. Całe dojrzałe jajniki są usuwane z ryby, myte wodą, solone naturalną solą morską, suszone na słońcu i zamykane w stopionym wosku pszczelim. Kawior zawiera witaminy i cenne kwasy tłuszczowe omega-3, które:

  • odgrywają kluczową rolę w rozwoju mózgu
  • pobudzają układ odpornościowy
  • wykazują działanie przeciwzakrzepowe
  • zapobiegają chorobom układu krążenia i nowotworom.

4. Herbata górska – Mountain Tea

Herbata górska to właściwe zioło lecznicze: Gojnik górski (Sideritis scardica). Rośnie w Grecji w górach, dzięki czemu jest w pełni ekologiczne i wolne od zanieczyszczeń.

Gojnik – właściwości:

  • przeciwbakteryjne
  • przeciwutleniające
  • chroni przed osteoporozą
  • chroni przed chorobą Alzheimera
  • polecana przy przeziębieniach i kaszlu
  • zawiera wiele składników mineralnych

Liczne właściwości gojnika górskiego sprawiają, że warto włączyć ten napój do swojej codziennej diety i korzystać z wiedzy starożytnych Greków. Herbata górska bywa też stosowana jako afrodyzjak. Ziele gojnika (herbata gojnik) jest dostępne m.in. w sklepach ze zdrową żywnością.

5. Kapary

Kapary są niezwykle smaczne i stanowią ekskluzywny dodatek do sałatek i sosów. Jednocześnie są silnym antyoksydantem, który wzmacnia układ odpornościowy.

Kapary – właściwości

  • mają działanie przeciwutleniające
  • wspomagają pracę układu pokarmowego
  • przyśpieszają metabolizm tłuszczów

6. Miód tymiankowy

Miód tymiankowy łączy działanie prozdrowotne miodu pszczelego z właściwościami leczniczymi tymianku. Charakterystyczny aromat miodu tymiankowego czyni go niezwykle oryginalnym dodatkiem do diety śródziemnomorskiej.

Miód tymiankowy – właściwości

  • aktywność antybakteryjna
  • działanie przeciwnowotworowe

7. Rodzynki korynckie

Rodzynki z Koryntu, wytwarzane z bezpestkowych winogron, są bardzo słodkie, ale też bogate w cenne składniki odżywcze. Zawierają żelazo, magnez, potas i witaminy z grupy B. Na pewno będzie zdrowiej, jeśli – zamiast batonika – zjesz kilka rodzynek korynckich.

Rodzynki – właściwości

  • działanie przeciwnowotworowe
  • przeciwdziałają nadciśnieniu
  • korzystny wpływ na serce
  • wspomagają usuwanie toksyn z organizmu. magnez

8. Fava z Santorini

Lokalna fava Santorini to gęsta, kremowa pasta z grochu. Zawiera dużo błonnika, jest także  źródłem fosforu, miedzi, witaminy B1, żelaza, potasu i magnezu. Takie naturalne bogactwo cennych minerałów na pewno warto uwzględnić w swojej diecie!

Fava – właściwości

  • reguluje poziom cholesterolu
  • wspomaga pracę układu trawiennego

9. Figi suszone

Suszone figi są bogate w naturalne włókna, potas, magnez i wapń. To prawdziwy rarytas, który rozpływa się w ustach. Figi suszone to także grecki superfood – świetna słodka przekąska lub dodatek do sałatek.

Figi – właściwości

  • regulują ciśnienie krwi
  • poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego
  • zwiększają zdrowie kości.

10. Mastiha – łzy z Chios

Niegdyś ta naturalna żywica była używana do odświeżania oddechu i czyszczenia zębów. Ale ten cenny surowiec natury ma wiele innych prozdrowotnych właściwości:

Mastiha – właściwości

  • działanie antyoksydacyjne
  • obniża poziom cholesterolu
  • działanie przeciwzapalne
  • wspomaga trawienie
  • działanie przeciwbólowe
  • pobudzające apetyt
  • moczopędne
  • tłumiące kaszel
  • oraz jako afrodyzjak

Badania kliniczne potwierdzają skuteczność mastiha w leczeniu Helicobacter Pylori, bakterii odpowiedzialnej za powstawanie wrzodów żołądka, prawdziwej plagi naszych czasów.

Gdzie kupić greckie super food?

Dobrej jakości oliwę z oliwek, szafran, kapary możecie znaleźć w Polsce w sklepach ze zdrową żywnością. Jednak po niektóre specjały – prawdziwe greckie superfood – warto się wybrać do kraju Homera. Zapewniam, że Grecji ugości Was cudownie pod każdym względem! Być może wizja śródziemnomorskich smaków oraz możliwość przywiezienia produktów o niezwykłych właściwościach zdrowotnych, skłoni Was do wyprawy do mojego ukochanego kraju. Naprawdę warto! A najwyższej jakości mastihę możecie kupić tutaj:

KUP TERAZ!

Dużo zdrowia!
Daria Krzystyniak

Pobierz poradnik:
Jak zadbać o dziąsła naturalnie?

Krwawienie dziąseł, bolesność i obrzęk... na pewno nie raz spotkały Cię takie nieprzyjemne objawy.


Pobierz poradnik:<br>Jak zadbać o dziąsła naturalnie?

Podobne wpisy na blogu

Zobacz produkty z artykułu

  • zgaga, refluks żołądkowo-przełykowy
  • bakterie Helicobacter Pylori
  • łagodne stany choroby Crohna
  • SIBO
  • bóle brzucha
  • wrzody żołądka
© 2024 GSH Polska
Realizacja:  magnis.pl
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies, które są niezbędne do poprawnego działania serwisu
Więcej informacji