Grecja to słońce, siła i zdrowie, a także greckie superfood – niezwykle cenne produkty o dobroczynnym wpływie na organizm. Dlaczego Grecy są jednym z najzdrowszych narodów świata? Dlaczego rzadziej mają problemy z sercem? Dlaczego żyją dłużej niż większość innych narodowości, w tym Polacy? Naukowcy wciąż szukają odpowiedzi na te pytania, a większość dowodów wskazuje, iż decyduje o tym dieta śródziemnomorska. Dlaczego my nie mielibyśmy więc skorzystać z mądrości Greków? Poznaj 10 starożytnych super food prosto z Grecji – pysznych i zdrowych!

Spis treści:

  • Oliwa z oliwek
  • Szafran
  • Ikra rybia z Mesolongi
  • Herbata górska – Mountain Tea
  • Kapary
  • Miód tymiankowy
  • Rodzynki korynckie
  • Fava z Santorini
  • Figi suszone
  • Mastiha – łzy z Chios
  • Gdzie kupić greckie super food?

1. Oliwa z oliwek

To najbardziej popularne i rozpowszechnione greckie super food, które od lat gości na stołach Polaków. Produkowane w wielu regionach Grecji oliwki i grecka oliwa z oliwek wykazują szereg korzystne działanie dla zdrowia.

Oliwa z oliwek – właściwości

  • chroni przed chorobami serca, udarami, zawałami serca
  • zabezpiecza przed rakiem piersi, rakiem jelita grubego
  • jest pomocna w profilaktyce wrzodów żołądka

Cenne właściwości oliwy z oliwek oraz jej szerokie zastosowanie kulinarne sprawia, że jest chętnie stosowana jako zamiennik oleju roślinnego. Jaka jest najlepsza oliwa z oliwek? Oczywiście to oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, dostarczająca zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Spożywaj ją na surowo, np. jako dodatek do sałatek.

2. Szafran

Szafran (Krokos Kozanis), a właściwie specjalnie zbierany pyłek z jego pręcików, to naturalny lek przeciwdepresyjny, który pomaga również regulować wagę, chroni przed rakiem, chorobą Alzheimera i chorobami układu krążenia. Jednocześnie szafran jest uznawany za najbardziej szlachetną i najdroższą przyprawę świata.

Szafran – właściwości

  • zwiększa poziom hormonów szczęścia
  • poprawia nastrój
  • przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym

Właściwości antydepresyjne szafranu odkryto stosunkowo niedawno, a jego skuteczność wynika z tego, iż zwiększa w mózgu poziomu neuroprzekaźników odpowiedzialnych za dobry nastrój tzw. „hormonów szczęścia”. Szafran na depresję może stanowić naturalną pomoc w walce z tą chorobą.

3. Ikra rybia z Mesolongi

Rybia ikra w Grecji nazywa się avgotaraxo lub avgotaracho. Ten kawior to prawdziwy rarytas wytwarzany głównie z ikry barweny płaskogłowej złowionej w greckich lagunach. Całe dojrzałe jajniki są usuwane z ryby, myte wodą, solone naturalną solą morską, suszone na słońcu i zamykane w stopionym wosku pszczelim. Kawior zawiera witaminy i cenne kwasy tłuszczowe omega-3, które:

  • odgrywają kluczową rolę w rozwoju mózgu
  • pobudzają układ odpornościowy
  • wykazują działanie przeciwzakrzepowe
  • zapobiegają chorobom układu krążenia i nowotworom.

4. Herbata górska – Mountain Tea

Herbata górska to właściwe zioło lecznicze: Gojnik górski (Sideritis scardica). Rośnie w Grecji w górach, dzięki czemu jest w pełni ekologiczne i wolne od zanieczyszczeń.

Gojnik – właściwości:

  • przeciwbakteryjne
  • przeciwutleniające
  • chroni przed osteoporozą
  • chroni przed chorobą Alzheimera
  • polecana przy przeziębieniach i kaszlu
  • zawiera wiele składników mineralnych

Liczne właściwości gojnika górskiego sprawiają, że warto włączyć ten napój do swojej codziennej diety i korzystać z wiedzy starożytnych Greków. Herbata górska bywa też stosowana jako afrodyzjak. Ziele gojnika (herbata gojnik) jest dostępne m.in. w sklepach ze zdrową żywnością.

5. Kapary

Kapary są niezwykle smaczne i stanowią ekskluzywny dodatek do sałatek i sosów. Jednocześnie są silnym antyoksydantem, który wzmacnia układ odpornościowy.

Kapary – właściwości

  • mają działanie przeciwutleniające
  • wspomagają pracę układu pokarmowego
  • przyśpieszają metabolizm tłuszczów

6. Miód tymiankowy

Miód tymiankowy łączy działanie prozdrowotne miodu pszczelego z właściwościami leczniczymi tymianku. Charakterystyczny aromat miodu tymiankowego czyni go niezwykle oryginalnym dodatkiem do diety śródziemnomorskiej.

Miód tymiankowy – właściwości

  • aktywność antybakteryjna
  • działanie przeciwnowotworowe

7. Rodzynki korynckie

Rodzynki z Koryntu, wytwarzane z bezpestkowych winogron, są bardzo słodkie, ale też bogate w cenne składniki odżywcze. Zawierają żelazo, magnez, potas i witaminy z grupy B. Na pewno będzie zdrowiej, jeśli – zamiast batonika – zjesz kilka rodzynek korynckich.

Rodzynki – właściwości

  • działanie przeciwnowotworowe
  • przeciwdziałają nadciśnieniu
  • korzystny wpływ na serce
  • wspomagają usuwanie toksyn z organizmu. magnez

8. Fava z Santorini

Lokalna fava Santorini to gęsta, kremowa pasta z grochu. Zawiera dużo błonnika, jest także  źródłem fosforu, miedzi, witaminy B1, żelaza, potasu i magnezu. Takie naturalne bogactwo cennych minerałów na pewno warto uwzględnić w swojej diecie!

Fava – właściwości

  • reguluje poziom cholesterolu
  • wspomaga pracę układu trawiennego

9. Figi suszone

Suszone figi są bogate w naturalne włókna, potas, magnez i wapń. To prawdziwy rarytas, który rozpływa się w ustach. Figi suszone to także grecki superfood – świetna słodka przekąska lub dodatek do sałatek.

Figi – właściwości

  • regulują ciśnienie krwi
  • poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego
  • zwiększają zdrowie kości.

10. Mastiha – łzy z Chios

Niegdyś ta naturalna żywica była używana do odświeżania oddechu i czyszczenia zębów. Ale ten cenny surowiec natury ma wiele innych prozdrowotnych właściwości:

Mastiha – właściwości

  • działanie antyoksydacyjne
  • obniża poziom cholesterolu
  • działanie przeciwzapalne
  • wspomaga trawienie
  • działanie przeciwbólowe
  • pobudzające apetyt
  • moczopędne
  • tłumiące kaszel
  • oraz jako afrodyzjak

Badania kliniczne potwierdzają skuteczność mastiha w leczeniu Helicobacter Pylori, bakterii odpowiedzialnej za powstawanie wrzodów żołądka, prawdziwej plagi naszych czasów.

Gdzie kupić greckie super food?

Dobrej jakości oliwę z oliwek, szafran, kapary możecie znaleźć w Polsce w sklepach ze zdrową żywnością. Jednak po niektóre specjały – prawdziwe greckie superfood – warto się wybrać do kraju Homera. Zapewniam, że Grecji ugości Was cudownie pod każdym względem! Być może wizja śródziemnomorskich smaków oraz możliwość przywiezienia produktów o niezwykłych właściwościach zdrowotnych, skłoni Was do wyprawy do mojego ukochanego kraju. Naprawdę warto! A najwyższej jakości mastihę możecie kupić tutaj:

KUP TERAZ!

Dużo zdrowia!
Daria Krzystyniak

Pobierz poradnik:
Jak zadbać o dziąsła naturalnie?

Krwawienie dziąseł, bolesność i obrzęk... na pewno nie raz spotkały Cię takie nieprzyjemne objawy.


Pobierz poradnik:<br>Jak zadbać o dziąsła naturalnie?

Podobne wpisy na blogu

Zobacz produkty z artykułu

  • zgaga, refluks żołądkowo-przełykowy
  • bakterie Helicobacter Pylori
  • łagodne stany choroby Crohna
  • SIBO
  • bóle brzucha
  • wrzody żołądka
© 2024 GSH Polska
Realizacja:  magnis.pl

Pliki Cookies

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby dostosować treści do Państwa preferencji oraz optymalizować działanie serwisu. Klikając "Akceptuję", wyrażają Państwo zgodę na użycie wszystkich rodzajów plików cookies.

Nasz serwis stosuje pliki Cookies aby zapewnić jego prawidłowe działanie. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików Cookies.