Kurkuma jest jedną z najzdrowszych przypraw świata. Zawiera m.in. kurkuminę, związek z grupy polifenoli, który nadaje przyprawie piękny żółty kolor, specyficzny zapach oraz delikatny imbirowy smak. Powszechnie stosowana jest jako przyprawa w kuchni orientalnej oraz w przemyśle spożywczym i tekstylnym jako barwnik. Z punktu widzenia zdrowia, znacznie ważniejszy jest jednak fakt, że kurkumina jest źródłem niesamowitych korzyści zdrowotnych, o bardzo szerokim spectrum działania, zarówno na poziomie komórki, jak i całego organizmu. Związek ten ze względu na swoje właściwości znany jest w medycynie Dalekiego Wschodu od ponad 4000 lat. Współczesne badania naukowe potwierdziły jego dobroczynne właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
Układ odpornościowy
Obrona immunologiczna jest niezwykle skomplikowanym procesem. Mikroskopowe badanie jakiejkolwiek części ludzkiego organizmu udowadnia, że obfituje on w mikroorganizmy takie jak bakterie, pasożyty i grzyby. Kurkumina ma zdolność do podnoszenia poziomu peptydu, chroniącego organizm przed infekcjami o różnym podłożu.
Układ nerwowy
Olejek eteryczny o nazwie tumeron zawarty w kurkumie, nie tylko poprawia zdolności umysłowe ale również przyspiesza procesy naprawcze w mózgu (np. po udarze).
Serce
Wskaźnik śmiertelności z powodu chorób sercowo-naczyniowych jest znacznie niższy u Inuitów i Japończyków niż mieszkańców Europy. Gdy zaczęto badać zdrowie tych pierwszych, okazało się, że ich dieta zdecydowanie bogatsza jest w nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i kurkumę. To spostrzeżenie doprowadziło do przeprowadzenia w ubiegłym dziesięcioleciu wnikliwego badania naukowego, którego efektem było odkrycie licznych korzyści płynących z kwasów omega i kurkumy oraz ich roli w przebiegu istotnych procesów: budowania i utrzymywania integralności błon komórkowych, a także zapewniania właściwego funkcjonowania systemu sercowo-naczyniowego, nerwowego i immunologicznego. Badania naukowe potwierdzają, że kurkumina poprawia funkcjonowanie śródbłonka i wzmacnia jego komórki, zapobiegając uszkodzeniom, które są główną przyczyną chorób serca. Ponadto dzięki działaniu przeciwzapalnemu i antyoksydacyjnemu, kurkuma przeciwdziała zlepianiu się płytek krwi, co znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę.
Kości i stawy
Przeciwzapalne właściwości kurkumy czynią ją idealnym środkiem na stany zapalne stawów i kości.
Wątroba
Aktywne związki w postaci kurkuminy i olejków eterycznych pobudzają wydzielanie żółci, która jest konieczna do trawienia tłuszczów przez wątrobę, chronią one również przed dolegliwościami w postaci wzdęć, zaparć oraz bólów brzucha.
NIEZBĘDNE TRIO
Problem z kurkumą jest jednak taki, że wykazuje ona słabą biodostępność po podaniu doustnym, dlatego też niewiele jej trafia z przewodu pokarmowego do krwi i dalej do innych tkanek. Wchłanianie kurkumy można zwiększyć poprzez dodanie pieprzu. Nawet niewielka jego ilość może podnieść biodostępność kurkumy o 2000%.
Ponadto kurkuma nie rozpuszcza się w wodzie a jedynie w tłuszczach. Dlatego spożywanie kurkumy powinno odbywać się w obecności dobrych kwasów tłuszczowych.
OMEGA-3+COQ10 I KURKUMĄ
Unikalne połączenie kwasów tłuszczowych omega-3, kurkumy i czarnego pieprzu znajdziesz w suplemencie diety Omega-3+CoQ10 i kurkumą.
Wyciąg z kurkumy znormalizowany do 95% kurkuminy ma silne właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Zawarte w roślinie fitonutrienty pomagają zachować integralność kwasów tłuszczowych, mimo upływu czasu (chronią delikatne tłuszcze, takie jak te z oleju ryb, przed jełczeniem).
Wyciąg z czarnego pieprzu znormalizowany do 95% piperyny o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych. Dzięki obecności piperyny absorpcja kurkuminy wzrasta nawet do 2000%!
Kwasy tłuszczowe Omega-3 zawarte w produkcie Omega-3 + CoQ10 z kurkumą pochodzą z oczyszczonych ryb głębokowodnych, stanowiących gwarancję najwyżej jakości, wolnych od zanieczyszczeń takich jak rtęć. Jedna kapsułka suplementu dostarcza 135 mg EPA i 90 mg DHA. Taka ilość odpowiada około 25-30 g porcji łososia.
Niewielkie, łatwe do połknięcia kapsułki, wyprodukowano zgodnie z najnowszą technologią mikroenkapsulacji, dzięki której kapsułka rozpuszcza się w jelitach, co eliminuje występowanie nieprzyjemnego refluksu (rybiego posmaku).