Kurkuma jest jedną z najzdrowszych przypraw świata. Zawiera m.in. kurkuminę, związek z grupy polifenoli, który nadaje przyprawie piękny żółty kolor, specyficzny zapach oraz delikatny imbirowy smak. Powszechnie stosowana jest jako przyprawa w kuchni orientalnej oraz w przemyśle spożywczym i tekstylnym jako barwnik. Z punktu widzenia zdrowia, znacznie ważniejszy jest jednak fakt, że kurkumina jest źródłem niesamowitych korzyści zdrowotnych, o bardzo szerokim spectrum działania, zarówno na poziomie komórki, jak i całego organizmu. Związek ten ze względu na swoje właściwości znany jest w medycynie Dalekiego Wschodu od ponad 4000 lat. Współczesne badania naukowe potwierdziły jego dobroczynne właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Układ odpornościowy

Obrona immunologiczna jest niezwykle skomplikowanym procesem. Mikroskopowe badanie jakiejkolwiek części ludzkiego organizmu udowadnia, że obfituje on w mikroorganizmy takie jak bakterie, pasożyty i grzyby. Kurkumina ma zdolność do podnoszenia poziomu peptydu, chroniącego organizm przed infekcjami o różnym podłożu.

Układ nerwowy

Olejek eteryczny o nazwie tumeron zawarty w kurkumie, nie tylko poprawia zdolności umysłowe ale również przyspiesza procesy naprawcze w mózgu (np. po udarze).

Serce

Wskaźnik śmiertelności z powodu chorób sercowo-naczyniowych jest znacznie niższy u Inuitów i Japończyków niż mieszkańców Europy. Gdy zaczęto badać zdrowie tych pierwszych, okazało się, że ich dieta zdecydowanie bogatsza jest w nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i kurkumę. To spostrzeżenie doprowadziło do przeprowadzenia w ubiegłym dziesięcioleciu wnikliwego badania naukowego, którego efektem było odkrycie licznych korzyści płynących z kwasów omega i kurkumy oraz ich roli w przebiegu istotnych procesów: budowania i utrzymywania integralności błon komórkowych, a także zapewniania właściwego funkcjonowania systemu sercowo-naczyniowego, nerwowego i immunologicznego. Badania naukowe potwierdzają, że kurkumina poprawia funkcjonowanie śródbłonka i wzmacnia jego komórki, zapobiegając uszkodzeniom, które są główną przyczyną chorób serca. Ponadto dzięki działaniu przeciwzapalnemu i antyoksydacyjnemu, kurkuma przeciwdziała zlepianiu się płytek krwi, co znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę.

Kości i stawy

Przeciwzapalne właściwości kurkumy czynią ją idealnym środkiem na stany zapalne stawów i kości.

Wątroba

Aktywne związki w postaci kurkuminy i olejków eterycznych pobudzają wydzielanie żółci, która jest konieczna do trawienia tłuszczów przez wątrobę, chronią one również przed dolegliwościami w postaci wzdęć, zaparć oraz bólów brzucha.



NIEZBĘDNE TRIO

Problem z kurkumą jest jednak taki, że wykazuje ona słabą biodostępność po podaniu doustnym, dlatego też niewiele jej trafia z przewodu pokarmowego do krwi i dalej do innych tkanek. Wchłanianie kurkumy można zwiększyć poprzez dodanie pieprzu. Nawet niewielka jego ilość może podnieść biodostępność kurkumy o 2000%.

Ponadto kurkuma nie rozpuszcza się w wodzie a jedynie w tłuszczach. Dlatego spożywanie kurkumy powinno odbywać się w obecności dobrych kwasów tłuszczowych.


OMEGA-3+COQ10 I KURKUMĄ

Unikalne połączenie kwasów tłuszczowych omega-3, kurkumy i czarnego pieprzu znajdziesz w suplemencie diety Omega-3+CoQ10 i kurkumą.




Wyciąg z kurkumy znormalizowany do 95% kurkuminy ma silne właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Zawarte w roślinie fitonutrienty pomagają zachować integralność kwasów tłuszczowych, mimo upływu czasu (chronią delikatne tłuszcze, takie jak te z oleju ryb, przed jełczeniem).





Wyciąg z czarnego pieprzu znormalizowany do 95% piperyny o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych. Dzięki obecności piperyny absorpcja kurkuminy wzrasta nawet do 2000%!




Kwasy tłuszczowe Omega-3 zawarte w produkcie Omega-3 + CoQ10 z kurkumą pochodzą z oczyszczonych ryb głębokowodnych, stanowiących gwarancję najwyżej jakości, wolnych od zanieczyszczeń takich jak rtęć. Jedna kapsułka suplementu dostarcza 135 mg EPA i 90 mg DHA. Taka ilość odpowiada około 25-30 g porcji łososia.




Niewielkie, łatwe do połknięcia kapsułki, wyprodukowano zgodnie z najnowszą technologią mikroenkapsulacji, dzięki której kapsułka rozpuszcza się w jelitach, co eliminuje występowanie nieprzyjemnego refluksu (rybiego posmaku).

Podobne wpisy na blogu

Zobacz produkty z artykułu

  • stymuluje układ odpornościowy
  • wspiera detoksykację organizmu
  • ma działanie antyoksydacyjne
  • chroni przed chorobami
  • neutralizuje szkodliwe skutki terapii farmakologicznych
  • wzmacnia organizm podczas radio- i chemioterapii
  • zapobiega próchnicy
  • działa naturalnie przeciwbakteryjnie
  • chroni przed odkładaniem się płytki nazębnej
  • wspiera zdrowie dziąseł
  • łagodzi stany zapalne
  • likwiduje nieprzyjemny zapach
Czytaj więcej
  • skutecznie zapobiega próchnicy
  • wykazuje właściwości antybakteryjne
  • redukuje stany zapalne dziąseł
  • niweluje skłonność do krwawienia dziąseł
  • likwiduje nieprzyjemny zapach z ust
  • przywraca prawidłowe pH śliny
Czytaj więcej
© 2024 GSH Polska
Realizacja:  magnis.pl

Pliki Cookies

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby dostosować treści do Państwa preferencji oraz optymalizować działanie serwisu. Klikając "Akceptuję", wyrażają Państwo zgodę na użycie wszystkich rodzajów plików cookies.

Nasz serwis stosuje pliki Cookies aby zapewnić jego prawidłowe działanie. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików Cookies.