Skąd się bierze refluks i zgaga? Czy wiesz że w Twoim żołądku znajduje się prawdziwy kwas solny? Dzięki niemu pH soków trawiennych w żołądku wynosi ok. 1,5, a to oznacza, że taki płyn mógłby spowodować poparzenie skóry człowieka! Na szczęście Twój żołądek jest zbudowany w taki sposób, że kwaśne soki trawienne nie są dla niego szkodliwe. Sprawa jednak przybiera gorszy obrót, gdy żrący kwas solny trafi z żołądka do przełyku i drażni jego delikatną śluzówkę. To, co wtedy czujesz, to nieprzyjemne pieczenie przełyku i palący ból. Jeśli kwas solny często podrażnia przełyk, może dojść do bolesnych i groźnych stanów zapalnych. Jak się przed tym bronić? Powiemy Ci w tym artykule!

Spis treści:

  • Zgaga i refluks – choroba cywilizacyjna
  • Refluks i zgaga – przyczyny
  • Sposób na zgagę i refluks żołądkowo-przełykowy
  • Dieta na refluks i dieta na zgagę
  • Refluks – leczenie naturalne
  • Mastiha na zgagę i refluks – badania naukowe
  • Refluks i zgaga – leki naturalne

Zgaga i refluks – choroba cywilizacyjna

Cofanie się kwaśnych soków żołądkowych do przełyku to tzw. refluks żołądkowo-przełykowy. Dolegliwość ta stała się już chorobą cywilizacyjną. Przez ostatnich 20 lat liczba chorych zwiększyła się aż dziesięciokrotnie! Jeśli i Tobie coraz częściej dokucza zgaga, to znak, że czas zmienić dietę. Powiemy Ci, co wolno, a czego nie wolno jeść przy refluksie żołądka?

Refluks i zgaga – przyczyny

Jedną z najczęstszych przyczyn zgagi i choroby refluksowej jest zwiotczenie mięśnia zwieracza przełyku przy wejściu do żołądka. Mięsień jest stale obkurczony, a rozluźnia się w momencie przepuszczania pokarmu z przełyku do żołądka. Rozluźnienie mięśnia u zdrowego człowieka trwa od 6 do 10 sekund, natomiast u osoby chorej na refluks – nawet minutę! Przyznaj, że to wystarczająco dużo czasu, by treść pokarmowa i soki żołądkowe zdążyły się cofnąć z powrotem do przełyku i wywołały nieprzyjemne objawy refluksu. Refluks żołądkowo-jelitowy może też jednocześnie występować z wrzodami żołądka,  a ich główną przyczyną, zgodnie z najnowszymi wynikami badań naukowych, jest bakteria Helicobacter pylori. Wiemy, jak się jej pozbyć!

Sposób na zgagę i refluks żołądkowo-przełykowy

Chorzy na refluks żołądka powinni przeanalizować swoją dietę. Szczególnie niekorzystne jest spożywanie dużej ilości tłuszczu i ogólnie: dieta ciężkostrawna. Potrzeba jest zmiana. Dieta refluksowa początkowo może wydawać się dość restrykcyjna, ale szybko można się do niej przyzwyczaić, a co najważniejsze pozwoli ona na zmniejszenia uciążliwych objawów refluksu. Przy zgadze i refluksie warto też zrezygnować z palenia papierosów.

Dieta na refluks i dieta na zgagę

Sprawdź, co wolno jeść, a czego nie powinno się jeść przy refluksie żołądkowo-jelitowym:

TAK – polecana dieta przy refluksie

  • chude mięso, najlepiej gotowane, a nie smażone
  • warzywa – oczywiście gotowane, najlepiej na parze
  • niezbyt kwaśne owoce, takie jak: gruszki, banany albo brzoskwinie
  • jasne pieczywo
  • chudy nabiał

NIE – czego unikać przy refluksie

  • tłuste mięso, wędliny
  • tłuste, smażone potrawy
  • nabiał (zwłaszcza żółte i topione sery)
  • fast foody
  • ostre przyprawy (pieprz, chilli, curry)
  • słodycze na bazie czekolady
  • napoje gazowane
  • mocna kawa, herbata
  • alkohol (zgaga po alkoholu to częsta dolegliwość)

Co ciekawe, osoby cierpiące na refluks lepiej tolerują jasne pieczywo (a także mąkę, ryż czy makaron) zamiast ciemnego, pełnoziarnistego.

Jeśli masz problem ze zmianą nawyków żywieniowych, pomyśl o tej sytuacji w kontekście stylu życia, a nie restrykcyjnej diety (rozumianej jako ograniczający i rygorystyczny sposób żywienia). W przeciwnym wypadku faktycznie trudno będzie Ci się przestawić. Podstawa naturalnego leczenia zgagi i refluksu to zmiana… postawy!

Refluks – leczenie naturalne

Oprócz diety na refluks warto zastosować inne, naturalne środki, które mogą pomóc w radzeniu sobie z refluksem żołądkowo-jelitowym. Jednym z nich jest mastiha, inaczej mastyks. To żywica pochodząca ze specjalnego gatunku pistacji kleistej z Chios. Dzięki bardzo silnym właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym znalazła zastosowanie w terapii wrzodów żołądka, zgagi i refluksu. Mastiha z łatwością radzi sobie z bakterią Helicobacter pylori, która jest jedną z głównych przyczyn wrzodów żołądka i zapewnia ulgę od zgagi pacjentom cierpiącym na refluks żołądkowo-przełykowy (GERD). Łagodzi też objawy bólu w okolicy żołądka, ale także nadbrzuszu.

Mastiha na zgagę i refluks – badania naukowe

Korzystne działanie mastiha w problemach żołądkowych wykazano w badaniach pacjentów z objawami trawiennymi.

Jak przebiegało badanie?

  • 54 pacjentów otrzymywało jeden gram Mastiha przez trzy tygodnie.
  • Wynik był imponujący: u 75% pacjentów stwierdzono redukcję objawów.
  • Objawy takie jak: ból brzucha, zgaga i odbijanie uległy złagodzeniu.

Refluks i zgaga – leki naturalne

Jeśli szukasz naturalnych sposobów na zgagę, refluks żołądkowo-jelitowy czy wrzody żołądka, koniecznie wypróbuj naturalną żywicę Mastiha. Od wieków pomaga ona ludziom cierpiącym na dolegliwości żołądkowe. Teraz może pomóc także Tobie!

Po więcej informacji na temat Mastiha Chios zapraszamy również na www.mastiha.pl

Pobierz poradnik:
Wylecz helicobacter naturalnie!

Ten poradnik pozwoli Ci pokonać największego wroga Twojego żołądka. A także poznać najlepsze sposoby na skuteczną walkę! 80% Polaków ma ten problem. Ty nie musisz być jednym z nich.


Pobierz poradnik:<br>Wylecz helicobacter naturalnie!

Podobne wpisy na blogu

Produkty, które mogą Ciebie zainteresować

  • zgaga, refluks żołądkowo-przełykowy
  • bakterie Helicobacter Pylori
  • łagodne stany choroby Crohna
  • SIBO
  • bóle brzucha
  • wrzody żołądka
© 2022 GSH Polska
Realizacja:  magnis.pl
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies, które są niezbędne do poprawnego działania serwisu
Więcej informacji