Omówiliśmy już jak istotna jest aktywacja genu Nrf2 jeśli chodzi o podniesienie zdolności ochronnej naszego organizmu. Naturalna zdolność do odpierania czynników kancerogennych została zaobserwowana właśnie dzięki aktywacji naszych genów. Metody aktywacji genu Nrf2 przedstawione zostały już w poprzednich artykułach, natomiast na szczególną uwagę zasługuje kwestia składnika jakim jest Sulforafan. Związek ten, jak wykazują badania ma bardzo istotne właściwości w aktywacji genomu Nrf2. Niniejszy artykuł poświęcony zatem będzie Sulforanowi oraz jego pozyskaniu. Serdecznie zapraszamy do lektury.
SULFORAFAN – CO TO TAKIEGO?
Najprościej rzecz ujmując, Sulforafan jest związkiem zwanym izotiocyjanian. Substancję tę możemy znaleźć w niektórych warzywach, ale o tym skąd pozyskać Sulforafan nieco później. To co jest szczególnie ważne jeśli chodzi o ten związek, to fakt, że wykazuje on świetny wpływ na aktywację opisywanego już genu Nrf2. Sulforafan powstaje z glukozynolanu, a dokładniej – glukorafaniny, która ulega reakcji hydrolizy dzięki katalizatorowi, jakim jest mirozynazyl. Enzym ten jest z kolei uwalniany w procesie rozdrabniania tkanki roślinnej, natomiast ulega on denaturacji w trakcie gotowania. Właśnie dlatego powstawanie aktywnych cząstek sulforafanu jest znacznie ograniczone. Dlatego też gotowanie warzyw nawet zawierających wysokie stężenie związków sulforafanu spowoduje jego rozpad i brak efektu w zakresie aktywacji genu Nrf2. Istnieją co prawda teorie o możliwym wytworzeniu tego związku na ostatnim odcinku układu pokarmowego, jednak sulforafan powstały przy udziale bakterii jelitowych ma znacznie mniejszą biodostępność dla naszego organizmu, a co za tym idzie do aktywacji Nrf2. Przeprowadzane obserwacje epidemiologiczne wykazały bardzo dużą skuteczność izotiocyjanów oraz indoli obecnych w Sulforafanie w zapobieganiu nowotworom – mówimy tutaj o kwestiach odporności na zachorowania na nowotwór, jak również w zwiększonej możliwości zwalczenia komórek nowotworowych w jej wczesnych stadiach.
Podsumowując - Sulforafan jest znany przede wszystkim jako naturalny związek chroniący przed zmianami nowotworowymi. Takie działanie zawdzięcza się zdolności tego związku do ograniczania i powstrzymywania wszelkich zmian mutacyjnych zachodzących w naszym ciele. Odpowiada za to właśnie gen Nrf2, który aktywowany jest poprzez Sulforafan. Mało tego, jak podkreślają niektórzy badacze, Sulforafan bardzo dobrze wpływa również na walkę ze stanami zapalnymi, które trawią nasze ciało. Zwalczany jest także stres oksydacyjny, któremu przypisywana jest redukcja zdolności obronnych organizmu do walki ze zmianami nowotworowymi.
Jednym z wiodących kierunków badań naukowych jest obecnie wpływ żywności i zawartych w niej składników na częstość występowania chorób nowotworowych. Wiele uwagi poświęcono grupie warzyw z rodziny krzyżowych, do których należą m.in. kapusta, brukselka, jarmuż, brokuły czy kalafior. Wyniki badań wskazują, że zawarte w nich bioaktywne związki (indole oraz izotiocyjaniany, w tym sulforafan), chronią nas przed czynnikami rakotwórczymi, na działanie których jesteśmy narażeni każdego dnia. Dlatego jedzmy codziennie jak najwięcej warzyw, w tym koniecznie warzywa kapustne.
SULFORAFAN - GDZIE GO ZNAJDZIEMY?
Prowadzone badania bardzo skupiały się na wyróżnieniu pokarmów, w których obecność Sulforafanu jest wysoka. Do takich roślin należą:
* Kapusta
* Brukselka
* Jarmuż
* Brokuły
* Kalafior
* Rzodkiewka
Jak zatem widać, Sulforafan jest składnikiem warzyw z rodziny kapustnych. Dokładniej rzecz ujmując, warzywa te należą do grupy roślin krzyżowych. Warzywa te można w bardzo prosty sposób włączyć do naszej codziennej diety, są one bardzo dobre w smaku, a ich prozdrowotne właściwości z pewnością w dłuższym okresie pozytywnie wpłyną na nasze ciało. Jak wskazują dietetycy, prawidłowa dieta powinna zawierać pięć porcji warzyw i owoców dziennie, zatem bez najmniejszego problemu możemy włączyć do niej wymienione powyżej warzywa i zadbać o nasz układ odpornościowy. Co ważne, produkty te stanowią również cenne źródło błonnika, wielu minerałów i witamin oraz polifenoli.
Korzystajmy więc z dobrodziejstwa naturalnych składników jakie dostarczają nam warzywa kapustne. Produkty te nie dość, że smakują dobrze, to są niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika. Dla przykładu 100 gram kapusty zawiera 30 kilokalorii oraz aż 47 mg witaminy C. Bogate w żelazo, wapń i magnez warzywa korzystnie wpłyną na wiele procesów zachodzących w naszym ciele – są one po prostu zdrowe. Przeprowadzone badania przez dietetyków wskazują również, że częste spożywanie warzyw redukuje zachorowanie na raka jelita grubego. Kiszonki zrobione z brokułów, kapusty czy brukselki powinny zatem regularnie gościć na naszym talerzu.
Bardzo bogatym źródłem Sulforafanu są również kiełki. Jak zatem widać, lista produktów zawierająca ten prozdrowotny element może nie jest pokaźna, natomiast są to produkty powszechnie dostępne, które zalegają na półkach sklepowych o każdej porze roku. Wspomnieliśmy wcześniej o tym, że Sulforafan łatwo ulega denaturacji po poddaniu go obróbce termicznej. Zaleca się zatem aby produkty te spożywać na surowo, lub nie poddawać ich długotrwałemu gotowaniu. Osoby, którym nie smakują warzywa podawane na surowo mogą zdecydować się na krótkie podsmażenie lub gotowanie na parze. Delikatne potraktowanie termiczne tych produktów na pewno nie zlikwiduje wszelkich związków Sulforafanu, natomiast poprawi ich smak i ułatwi jedzenie.