Jedziesz na wymarzone wakacje, zapowiadają się cudowne dwa tygodnie plażowania i zwiedzania. Pierwszego dnia wyjazdu rzucasz się na egzotyczne potrawy w lokalnej knajpce, a następny spędzasz w toalecie, wijąc się z bólu brzucha i w panice przeszukujesz bagaż w poszukiwaniu leków na niestrawność. Objawy takie jak nudności: biegunka i ból brzucha to prawdziwa katastrofa w trakcie upragnionego wypoczynku. Jeśli chcesz uniknąć tych „wakacyjnych atrakcji”, koniecznie przeczytaj nasz tekst. Dowiesz się wszystkiego o wakacyjnych zatruciach pokarmowych i innych przyczynach bólu brzucha. A przede wszystkim dowiesz się, jak im zapobiegać!

Spis treści:

  • Niestrawność – przyczyny
  • Niestrawność – objawy:
  • Zatrucia pokarmowe w lato – biegunka i ból brzucha
  • Zatrucia pokarmowe – objawy
  • Zatrucia pokarmowe – jakie bakterie je powodują?
  • Zapobieganie zatruciom pokarmowym
  • Zatrucie pokarmowe – co jeść?
  • Sposoby na ból brzucha i problemy trawienne – Mastiha (mastyks)
  • Co to jest mastiha? Właściwości i działanie
  • Mastiha Chios – suplement diety

Niestrawność – przyczyny

Nie tylko dzieci, ale także dorośli wyczekują smaków lata. Na wakacjach wielu z nas zapomina o zdrowym odżywianiu i często porzucamy konsekwentnie pielęgnowane nawyki żywieniowe na rzecz foodtracków i lodziarni. Jest to czas kiedy w naszej diecie częściej pojawiają się egzotyczne potrawy, pikantne przyprawy, ciężkostrawne dania z grilla, lody, gofry z bitą śmietaną i alkohol. Wszystkie te dietetyczne grzeszki to prosta droga do niestrawności i zgagi.

Niestrawność – objawy:

Najczęstsze objawy niestrawności, których każdy z nas doświadczył, to:

  • gazy
  • zaparcia
  • biegunki
  • refluks
  • zgaga
  • ból brzucha
  • ból głowy

Jeśli masz tendencję do problemów trawiennych, te dolegliwości mogą nasilić się latem, ponieważ podczas wysokich temperatur nasz układ trawienny naturalnie spowalnia swą pracę Ponadto latem szczególnie często pojawiają się zatrucia pokarmowe a także biegunka podróżnych. Niekoniecznie trzeba zjeść coś nieświeżego, czasami wystarczy zmiana flory bakteryjnej.

Zatrucia pokarmowe w lato – biegunka i ból brzucha

W okresie letnim problem stanowią bardzo częste zatrucia pokarmowe. Podczas wakacyjnych wyjazdów zdarza nam się zapominać o podstawowych zasadach higieny, co może mieć bardzo przykre konsekwencje zdrowotne. Źródłem problemów z brzuchem mogą być:

  • niemyte owoce prosto ze straganu
  • brak wody do umycia rąk
  • niedogotowane mięso
  • nieświeża żywność, która bardzo szybko się psuje w wysokiej temperaturze.

W takim pożywieniu szybko namnażają się groźne bakterie, a po spożyciu skażonej żywności dochodzi do zatrucia pokarmowego.

Zatrucia pokarmowe – objawy

Najczęstsze objawy zatrucia pokarmowego są następujące:

  • biegunka
  • nudności
  • ból brzucha
  • skurcze żołądka
  • skurcze jelit

W przypadku cięższych zatruć może pojawiać się podwyższona temperatura, odwodnienie i wyniszczenie organizmu.

Zatrucia pokarmowe – jakie bakterie je powodują?

Zatrucia pokarmowe najczęściej powodowane są przez trzy powszechnie występujące typy bakterii:

  • Salmonella – jest najczęściej spotykaną bakterią wywołującą poważne zatrucia pokarmowe. Możemy trafić na nią w mięsie, mleku oraz jajkach. Należy uważać na wszelkie desery, takie jak lody, kremy czy ciasta, a także majonez, tatar i pasztety.
  • Shigella – to bakteria wywołująca poważną chorobę – czerwonkę. Pałeczki tej bakterii znajdują się przede wszystkim w skażonych warzywach, owocach, a także mleku. Czerwonka silnie odwadnia, dlatego leczenie powinno polegać na uzupełnieniu wody oraz poziomu elektrolitów i węglowodanów w organizmie.
  • Escherichia coli – do wakacyjnego zatrucia pokarmowego może dojść również wskutek zakażenia bakterią E. Coli, typową dla tzw. choroby brudnych rąk. Pałeczka okrężnicy może znajdować się w wodzie lub na nieumytych produktach. Objawy zatrucia to: bóle brzucha, zawroty głowy, wymioty oraz gorączka.

Zapobieganie zatruciom pokarmowym

Zachowując odpowiednie zasady higieny podczas wakacji, możemy ograniczyć wystąpienie niepożądanych objawów niestrawności i zatruć pokarmowych. Powinniśmy zwrócić uwagę świeżość spożywanych produktów, pamiętając, że w cieple i na słońcu szybciej ulegają procesom gnilnym i fermentacyjnym. Warto korzystać z przenośnych lodówek oraz zawsze mieć przy sobie żel do dezynfekcji rąk. W krajach, w których są problemy z jakością wody, najlepiej spożywać tylko potrawy poddane obróbce cieplnej, a do mycia owoców i mycia zębów używać wody przegotowanej lub z butelki.

Zatrucie pokarmowe – co jeść?

W trakcie ostrego zatrucia pokarmowego należy zadbać o nawadnianie organizmu – dostarczanie płynów wraz z elektrolitami. Zwykle jest tak, że na początku stałe posiłki zwykle kończą się natychmiastową wizytą w toalecie. Kiedy sytuacja już się unormuje, należy wprowadzić lekkostrawną dietę, żeby jelita mogły się zregenerować. Nie obciążaj układu trawiennego dużymi porcjami i tłustymi potrawami. Jedzenie małych posiłków daje jelitom potrzebny czas na przetworzenie i przyswojenie jedzenia. Postępując w ten sposób, zmniejszysz prawdopodobieństwo wystąpienia bólu brzucha i innych objawów niestrawności.

Sposoby na ból brzucha i problemy trawienne – Mastiha (mastyks)

Zapobieganie dolegliwościom żołądkowym to najlepsze, co możesz zrobić. W końcu po to jedziesz na wakacje, by wypoczywać! Nie chcesz brać preparatów farmaceutycznych? Idealnym rozwiązaniem Twoich problemów będzie Mastiha – żywica z drzewa pistacji kleistej. Naturalna Mastiha ma udowodnioną skuteczność w leczeniu:

  • zaburzeń układu trawiennego
  • problemów trawiennych
  • bólów żołądka
  • wrzodów żołądka i refluksu

Co to jest mastiha? Właściwości i działanie

Mastiha to naturalna żywica z drzewa mastyksowego, rosnącego tylko w jednym miejscu na świecie – na wyspie Chios. W tradycyjnej medycynie greckiej stosowana była już 2500 lat temu, jako środek łagodzący zaburzenia żołądkowo-jelitowe, niestrawności, zapalenie żołądka czy wrzody trawienne. Mastiha wykazuje bardzo silne działanie przeciwbakteryjne, przyczynia się do zapobiegania i leczenia objawów choroby Leśniowskiego-Crohna i stanowi w pełni naturalny sposób leczenia zaburzeń trawiennych. Mastiha została poddana licznym badaniom klinicznym, z których wynika, że poza aktywnością w obszarze układu trawiennego Mastiha działa także:

  • przeciwutleniająco
  • przeciwzapalnie
  • rzeciwcukrzycowo
  • przeciwnowotworowo
  • hepatoprotekcyjnie.

Mastiha Chios – suplement diety

Nasza Mastiha Chios to suplement diety, zawierający różne składniki terapeutyczne i aromatyczne: naturalne polimery, oleje eteryczne, olej lejowy, kwasy terpenowe, fitosterole, cząsteczki polifenoli i wiele innych składników. Niektóre z nich spotykane są tylko i wyłącznie w żywicy Mastiha! Jeśli więc chcesz zapobiegać nieprzyjemnym wakacyjnym niestrawnościom i bólom brzucha, wypróbuj niezwykłą żywicę Mastiha. Wakacje będą na pewno bardziej udane bez nieprzyjemnych dolegliwości trawiennych – zamiast w toalecie zdecydowanie lepiej spędzić urlop na słońcu.

Mastiha – kup tutaj!

Pobierz poradnik:
Wylecz helicobacter naturalnie!

Ten poradnik pozwoli Ci pokonać największego wroga Twojego żołądka. A także poznać najlepsze sposoby na skuteczną walkę! 80% Polaków ma ten problem. Ty nie musisz być jednym z nich.


Pobierz poradnik:<br>Wylecz helicobacter naturalnie!

Podobne wpisy na blogu

Zobacz produkty z artykułu

  • zgaga, refluks żołądkowo-przełykowy
  • bakterie Helicobacter Pylori
  • łagodne stany choroby Crohna
  • SIBO
  • bóle brzucha
  • wrzody żołądka
© 2024 GSH Polska
Realizacja:  magnis.pl
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies, które są niezbędne do poprawnego działania serwisu
Więcej informacji