Drzewo Mastiha- nazwa naukowa: Pistacia Lentiscus var. Chia (z rodziny Anacardiaceae) rośnie w jednym miejscu na całym świecie, południu greckiej wyspy Chios. Jest wiecznie zielonym krzewem o wysokości 2-3 metrów, który rozwija się bardzo powoli i osiąga swoją pełną dojrzałość po 40-50 latach, dorastając do wysokości 5 metrów. Jego żywotność wynosi ponad 100 lat, ale nie może wytworzyć mastiha wcześniej niż w piątym lub szóstym roku życia. Maksymalnie wydajna staje się po piętnastym roku. Drzewa Mastiha i podobne odmiany tej rośliny są istotną częścią flory typu maqui występującej w krajach śródziemnomorskich, ale tylko drzewa Chios w połączeniu z niezwykłym mikroklimatem wyspy o tej samej nazwie oraz właściwościami lokalnej gleby oferują cenne „łzy chios”.

 

UPRAWA

Hodowcy z wysypy Chios w połowie stycznia i przez cały luty przygotowują drzewa do wydania na świat cudu natury jakim jest mastiha. Przycinają niższe gałęzie, aby nadać drzewu szczególny kształt i umożliwić cyrkulację powietrza i światła. Przed procesem rzeźbienia drzew i zbieraniem mastiha ziemia wokół pnia musi być także specjalnie przygotowana. Przede wszystkim skrupulatnie usuwa się inne rośliny. Od połowy czerwca do początku lipca odbywa się czyszczenie i wyrównanie gleby, aby wszystkie łzy chios mogły bezpiecznie spaść i być zebrane co do jednej. Najważniejszym etapem produkcji mastiha jest jednak rzeźbienie małych blizn na korze drzewa zwane przez greków „Kentos”. Zaczyna się w lipcu i trwa przez cały sierpień, a czasem do końca września. Wielkość i umiejscowienie nacięć ma spore znaczenie. Gdy przepływ żywicy jest ciągły, wówczas kropla jest duża i względnie miękka, gdy przepływ zostaje przerywany powstanie mniejsza lecz twardsza łza.

 

TRADYCJA

Warto wspomnieć, że proces produkcji mastiha pozostał praktycznie niezmieniony od początku istnienia upraw na wyspie Chios, przez czas, co nieodłącznie łączy się z historyczną tradycją Południowego Chios. Niemalże cała wyspa jest zaangażowana w produkcję tego greckiego superfood a ilość zastosowań mastyksu w naturalnej medycynie oraz kuchni greckiej jest niezliczona. Proces produkcji Mastiha doczekał się ochronny UNESCO jako niematerialne dziedzictwo kulturowe ludzkości. (Marzec 2014 r., Plik nominacji nr 00993)

 

STATUS PRAWNY

Z kolei właściwości zdrowotne mastyksu ujęte zostały w oświadczeniach europejskich i międzynarodowych monografiach, według których:

1. "Chios Mastiha przyczynia się do poprawy dyspepsji" 2. [art. 13 (5), Reg. (WE) 1924/2006] 3. "Chios Mastiha przyczynia się do zmniejszenia liczby Helicobacter pylori, który jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wrzodowej układu trawiennego" [art. 14 (1), Rozp. (WE) 1924/2006] 4. "Chios Mastiha przyczynia się do zdrowego układu żołądkowo-jelitowego" (Art. 13 (1) 5. "Chios Mastiha przyczynia się do zdrowego układu pokarmowego" (Art. 13 (1)

2. Monografia Europejskiej Agencji Leków przyznaje Mastiha Chios status leku tradycyjnego (lipiec 2015, EMA)

3. Koreański FDA zatwierdził Chios Mastiha na zaburzenia żołądkowe (2014)

4. Zatwierdzony do użytku w wykazach leków w Australii bez ograniczeń dawkowania

5. Farmakopea Ajurwedyjska (Ministerstwo Zdrowia i Opieki Rodzinnej w New Delhi, Selfmark 615: 32, wydanie 1 pp162 RUMIMASTAGI

 

Wiedza i znajomość na temat mastiha, której niektóre substancje aktywne nie występują nigdzie indziej w przyrodzie jest stosunkowo mała. Mastyks wykorzystuje się z powodzeniem w medycynie, kosmetologii oraz przemyśle spożywczym. Rośnie zainteresowanie i zapotrzebowanie na ten niezwykły cud natury. Pozostaje mieć nadzieję, że jego zasoby uda się kultywować tak aby mogły służyć ludzkości jeszcze przez wiele lat i aby ceny tego surowca nie poszybowały ostro w górę.

 

Produkty Mastiha dostępne są w sklepie GSH Polska - link

A jeśli temat Was zainteresował to więcej ciekawostek na temat Mastyksu możecie znaleźć - tutaj - www.mastiha.pl

Pobierz poradnik:
Wylecz helicobacter naturalnie!

Ten poradnik pozwoli Ci pokonać największego wroga Twojego żołądka. A także poznać najlepsze sposoby na skuteczną walkę! 80% Polaków ma ten problem. Ty nie musisz być jednym z nich.


Pobierz poradnik:<br>Wylecz helicobacter naturalnie!

Podobne wpisy na blogu

Zobacz produkty z artykułu

  • zgaga, refluks żołądkowo-przełykowy
  • bakterie Helicobacter Pylori
  • łagodne stany choroby Crohna
  • SIBO
  • bóle brzucha
  • wrzody żołądka
  • pomaga złagodzić zgagę
  • niweluje refluks żołądkowo-przełykowy
  • zwalcza bakterie Helicobacter Pylori
  • łagodzi stany zapalne jelit, objawy SIBO i wrzodów żołądka
© 2024 GSH Polska
Realizacja:  magnis.pl
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies, które są niezbędne do poprawnego działania serwisu
Więcej informacji