Jesteś zmęczony(a) swoim zmęczeniem?
Poradnik podpowie Ci, jak w zgodzie z naturą, bez chemii i nadużywania kawy odzyskać energię
Z pewnością wiele osób wie jak ważną rolę odgrywają witaminy w naszym organizmie. Szczególnie istotną rolę, w prawidłowym funkcjonowaniu wielu procesów zachodzących w naszym ciele pełnią witaminy z grupy B. Witaminy te odpowiadają przede wszystkim za ogólną sprawność działania naszego układu nerwowego, a ich niedobory mogą mieć istotny wpływ na nasze samopoczucie. Najważniejsza jest odpowiednio zbilansowana dieta, która posiada wszelkie niezbędne składniki i produkty, tak aby nie doprowadzić do niedoboru żadnej z poniżej przedstawionych witamin. W ramach grypy witaminy B możemy wyróżnić osiem różnych witamin. Każda z nich odgrywa inną rolę na naszym ciele i jej niedobór może powodować różne nieprawidłowości w naszym organizmie.
Do grupy witamin B zaliczają się:
- Witamina B1 (tiamina):
Witamina B1, czyli inaczej tiamina jest witaminą, która pełni ważną rolę w procesie przemiany węglowodanów, które dostarczamy naszemu ciału wraz z pokarmem. Tiamina pozwala na poprawne wydzielenie energii, która „napędza” funkcje całego naszego organizmu. Pełni ona również ważną rolę w poprawnym procesie gojenia się ran oraz funkcjach przeciwbólowych w procesach gojenia. W przypadku niedoborów witaminy B1 możemy odczuwać przewlekłe zmęczenie, senność oraz spadek nastroju. Dalsze niedobory mogą prowadzić nawet do depresji, a wiele osób z niedoborem tiaminy uskarża się na spadek zdolności intelektualnych oraz zapamiętywania.
Skąd czerpać witaminę B1? Najlepszym źródłem tej witaminy są produkty zbożowe oraz bogate w drożdże. Znajdziemy ją także w produktach takich jak ryż, zwłaszcza brązowy, oraz warzywa strączkowe.
- Witamina B2 (ryboflawina):
Witamina B2, czyli ryboflawina jest witaminą, która odpowiada przede wszystkim za procesy prawidłowego funkcjonowania błon śluzowych naszego ciała. Reguluje ona pracę błon śluzowych przewodu pokarmowego, a także układu oddechowego. Ta ważna witamina wspiera nasz organizm podczas przemiany aminokwasów oraz lipidów w procesie trawienia. Dzięki niej zarówno układ oddechowy i jak i trawienny mogą prawidłowo funkcjonować. W przypadku niedoboru ryboflawiny pacjenci cierpią na schorzenia wzroku, w szczególności na nadmierne łzawienie, zaburzenia widzenia, czy szybkie przemęczenie oczu. Dalszymi skutkami niedoboru witaminy B2 są również przemęczenie, bezsenność, czy ból głowy.
Bardzo dobrym źródłem witaminy B2 są mięsa, w szczególności wołowina, wieprzowina oraz ryby. Ryboflawinę znajdziemy również w nabiale, a także warzywach takich jak fasola.
- Witamina B3 (witamina PP):
Witamina B3, określana też jako witamina PP, to tak naprawdę dwa związki – niacyna oraz nikotynamid. Witamina ta, co ważne powstaje samodzielnie w naszym ciele. Niestety, synteza tej witaminy jest na tyle niewielka, że konieczne jest dostarczanie witaminy B3 również z pożywieniem. Za co odpowiada witamina PP? Otóż pełni ona ważną rolę w procesie tworzenia czerwonych krwinek, a także w procesie metabolizowania energii pochodzącej z węglowodanów. Są to zatem bardzo istotne funkcje, których niedobór może mieć fatalne skutki dla naszego zdrowia. Najczęstszymi objawami niedoboru witaminy B3 jest ogólne zmęczenie, częste odczuwanie chłodu oraz bardzo groźna choroba – pelagra.
Bogatym źródłem witaminy PP są produkty pochodzące z ziaren, na przykład otręby pszenne. Znajdziemy ją również w drobiu, rybach oraz orzechach.
- Witamina B5 (kwas pantotenowy):
Witamina B5, czyli kwas pantotenowy bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczy i węglowodanów. Uczestniczy także w syntezie hormonów, cholesterolu, neurotransmiterów, fosfolipidów czy przeciwciał. Warto wspomnieć również, że witamina B5 podnosi odporność błon śluzowych, regeneruje komórki skóry i wspomaga pigmentację włosów. Skutkami niedoboru tej witaminy są między innymi chroniczne poddenerwowanie, częste drętwienie i mrowienie kończyn, a także przewlekły ból stawów.
Kwas pantotenowy znajdziemy w wielu produktach takich jak: orzechy, jajka, ryby, mleko czy produkty mączne.
- Witamina B6 (pirydoksyna):
Witamina B6, czyli pirydoksyna jest niezwykle istotną witaminą, o której odpowiedni poziom powinniśmy dbać w naszym organizmie. Warto wiedzieć, że witamina B6 bierze udział w ważnych procesach mających na celu wytwarzanie przeciwciał zwalczających infekcje bakteryjne. Witamina B6 wspomaga pracę układu krwionośnego oraz naszego mózgu. Odpowiedni poziom witaminy B6 pozwala na prawidłową pracę serca, a przez to odpowiednie ciśnienie krwi. Niedobór tej witaminy może mieć bardzo poważne konsekwencje dla naszego zdrowia, gdyż braki witaminy B6 objawiają się w wielu aspektach. Najczęstszymi objawami jest apatia, problemy ze snem, pogarszające się samopoczucie oraz zmęczenie i spadki nastroju. Witamina B6 odpowiada za prawidłowe wydzielanie dopaminy i serotoniny, dlatego jej niedobór ma duże znaczenie dla naszego samopoczucia. Witamina B6 wpływa również na melatoninę, zatem niedobór tej witaminy prowadzi do problemów ze snem, co z kolei niekorzystnie wpływa na nasz układ odpornościowy. Sama witamina B6 ma również efekt na nasz układ immunologiczny i odgrywa rolę w regulacji poziomu glukozy w mózgu.
Najlepszym źródłem tej witaminy są między innymi mięsa oraz produkty ziarniste. Sięgajmy również po warzywa i owoce, w których jest sporo skrobi, jak również produkty drożdżowe.
- Witamina B7 (biotyna):
Biotyna, czyli witamina B7 ma szczególną rolę w procesach metabolicznych wielu składników odżywczych. Przyjmowane przez nas pożywienie, dzięki biotynie jest właściwie metabolizowane, a nasz organizm może dzięki niej pobierać odpowiednie dawki energii oraz składników odżywczych. Witamina B7 uczestniczy również w procesie utrzymania właściwego poziomu glukozy we krwi. Osoby cierpiące na niedobór biotyny z pewnością borykają się z większym wypadaniem włosów, pogarszającą się kondycją skóry oraz problemami z krzepliwością krwi. Zdarzają się również problemy skórne, takie jak wysypka.
Wysokie źródło biotyny posiadają przede wszystkim jajka oraz wątróbka. Znajdziemy ją jednak również w szpinaku, orzechach oraz brązowym ryżu.
- Witamina B9 (kwas foliowy):
Kwas foliowy, czyli witamina B9 pełni wiele istotnych ról w organizmie człowieka. Między innymi warunkuje on prawidłowe procesy metaboliczne. Witamina B9 odgrywa również bardzo ważną rolę w tkankach, w których zachodzą liczne podziały komórkowe, a także bierze udział w zachowaniu materiału genetycznego. To właśnie kwas foliowy odpowiada za przekazywanie cech dziedzicznych komórek. Odpowiedni poziom witaminy B9 pozwala zapobiec powstawaniu wad płodu podczas ciąży. Dodatkowo, kwas foliowy jest konieczny dla prawidłowego działania naszego układu nerwowego. Witamina B9 razem z witaminą B12 uczestniczą w regulacji tworzenia czerwonych komórek krwi.
Jeżeli chcemy aby nasz poziom witaminy B9 był w normie często sięgajmy po produkty takie jak szpinak, wątróbka, soczewica, jajka czy brokuły.
- Witamina B12 (kobalamina):
Witamina B12 pełni istotną rolę w metabolizmach białek. Podobnie jak pozostałe witaminy z grupy B, również kobalamina wspomaga pracę naszego układu nerwowego, a razem z witaminą B9 uczestniczy przy tworzeniu czerwonych krwinek. Obecność witaminy B12 chroni nasz organizm przed odkładaniem się cholesterolu, zatem prawidłowy poziom tej witaminy jest szczególnie istotny. Niedobór zarówno kobalaminy jak i opisanej powyżej witaminy B9 prowadzi do obniżenia stabilności i naprawy DNA, co może hamować naprawę neuronów.
Bogatym źródłem witaminy B12 jest przede wszystkim czerwone mięso, a także drób. Również produkty mleczne posiadają kobalaminę.
Jak widzimy odpowiednie poziomy witamin z grupy B są niezwykle dla nas ważne.
Chcąc poprawić swoje samopoczucie oraz zdolności poznawcze a także chronić swój mózg i układ nerwowy powinniśmy dbać o dietę bogatą w wymienione wyżej składniki a także rozważyć suplementację dobrze przyswajalnymi formami witamin z grupy B. Nasza propozycja na wparcie pracy mózgu poza adaptogenami i minerałami zawiera : witaminę B3, B6, biotynę (B7), B12 oraz kwas foliowy (B9) w bardzo dużych dawkach. – Power Up