Każdego dnia przybywa osób decydujących się na weganizm. Dla wielu z nich dieta wegańska to spore wyzwanie, ponieważ muszą oni odkryć i poznać inne niż dotychczas sposoby dostarczania organizmowi podstawowych minerałów i witamin.

Jak weganie radzą sobie z niedoborami witaminy D? W lecie ten problem załatwiają duże dawki promieni słonecznych. Co zrobić jesienią, kiedy słońca jest jak na lekarstwo a większość suplementów D ma pochodzenie zwierzęce? Podpowiemy Wam jakie są najlepiej dostępne źródła witaminy D jesienią dla wegan.

FUNKCJE WITAMINY D

Witamina D pomaga wchłaniać wapń, magnez i fosforan, składniki odżywcze, które pomagają w utrzymaniu zdrowych kości, zębów i mięśni.

Według Alfreda Vogela, szwajcarskiego pioniera medycyny naturalnej, który poświęcił życie na promocję roślinnych metod leczenia, witamina D może pomóc poprawiać rozwój mózgu, wzmacnianiu mięśni, w tym serca oraz w prawidłowej pracy układu odpornościowego. Znaczenie witaminy D dla zdrowia mózgu podkreśla neurolog dr Thomas Burne z University of Queensland Brain Institute w St. Lucia w Australii. Swoje odkrycia w tym zakresie opublikował w czasopiśmie „Trends in Neurosciences”. Jego badania pokazują, że witamina D może być kluczowa dla zachowania pamięci. Wiadomo już od dawna, że jej niedobór negatywnie wpływa na inne funkcje poznawcze.

Dzieci w wieku od 1 roku i dorośli potrzebują 10 mikrogramów witaminy D dziennie według www.nhs.uk. Według portalu co piąty Brytyjczyk cierpi na niedobory witaminy D powodujące zmęczenie, depresję i ból mięśni. Wśród innych objawów niedobór witaminy D może powodować także osteomalację- zmiękczenie kości podobne do krzywicy, które może być leczone suplementami, według NHS. Objawy obejmują częściowe złamania kości, osłabienie mięśni i ogólny ból odczuwany w kościach.

ROŚLINNE ŹRÓDŁA WITAMINY D:

Grzyby

Grzyby to nie jedyne wegańskie źródło witaminy D, choć zdecydowanie najlepsze. Kurki, borowiki i podgrzybki a nawet pieczarki zawierają witaminę D w formie D2 a nie D3, która jest nieco lepiej przyswajalna. W diecie wegetarian, jak również w strefach klimatycznych o mniejszym nasłonecznieniu, stanowią niedoceniane źródło witaminy D. Jak dowiodły badania naukowców z Boston University Medical Center, jedzenie sproszkowanych grzybów uzupełnia niedobory witaminy D w stopniu porównywalnym z suplementacją. Co ciekawe możemy zwiększyć nasycenie grzybów witaminą D poprzez ich ekspozycję na słońce. Jesteśmy w środku sezonu grzybowego więc jeśli planujemy suszyć grzyby starajmy się robić to na słońcu. „Grzyby zawierają wiele pomocnych składników odżywczych, w tym beta-glukany do wzmocnienia odporności, ergotioneinę do wzmocnienia przeciwutleniaczy, stymulatory wzrostu nerwów do pomocy w funkcjonowaniu mózgu oraz związki przeciwdrobnoustrojowe do ograniczenia wirusów”. - źródło „Fungi Perfecti

Wzbogacone mleko roślinne

Dobrym źródłem witaminy D dla wegan są także wzbogacone napoje mleczne z kokosa, migdałów czy soi. Należy sprawdzać etykiety mleka roślinnego aby upewnić się, że zawiera ona wysoką dawkę witaminy D. Mleka Alpro zawierają wiele witamin i minerałów, w tym D i B12, wapń, witaminę E i B2.

Tofu

Tofu jest dobrym źródłem wielu witamin i minerałów, w tym witaminy D. Zaletą tofu jest jego wszechstronność. Można go stosować w różnych potrawach o różnych porach dnia. Nieważne czy zjesz je na śniadanie, czy zrobisz tajskie zielone curry z tofu na lunch. Jeśli jesteś weganinem z pewnością często wykorzystujesz to alternatywne źródło białka a tym samym dostarczasz do organizmu witaminę D.

Sok pomarańczowy

Picie soku pomarańczowego to dobry sposób na utrzymanie wysokiego poziomu witaminy D. Jedno z badań - przeprowadzone w Boston University School of Medicine - wykazało, że uczestnicy, którzy brali suplementy i ci, którzy pili sok pomarańczowy wzbogacony 1000 IU witaminy D, pod koniec eksperymentu mieli taki sam podwyższony poziom witaminy. Wybierając sok pomarańczowy, podobnie jak w przypadku mleka roślinnego zwracajcie uwagę do dodatkowe składniki, o które zadbali producenci.

Suplementy

Jeśli jesteś weganinem i masz problem z utrzymaniem właściwego poziomu witaminy D, to możesz sięgnąć po suplementy. Większość z nich jest co prawda pochodzenia zwierzęcego, jednak można spotkać wyjątki od tej reguły. Wegańska witamina D znajduje się m.in. w Power Up – firmy Motion Nutrition. Jest to kompleks witamin i minerałów stworzony przez neurologa klinicznego Miguela Toribio-Mateasa aby poprawiać funkcje kognitywne mózgu i regulować nastrój. W dawce dziennej możemy przyjąć 1000IU witaminy D3 pochodzącej z oleju słonecznikowego i kokosowego.

CZY MOŻNA ZATEM BĘDĄC WEGANINEM UTRZYMAĆ PRAWIDŁOWY POZIOM WITAMINY D PRZEZ CAŁY ROK?

Według certyfikowanego dietetyka klinicznego i integracyjnego Sunny Brighama, którego zadaniem jest pomaganie ludziom w przejściu na wegański styl życia, nie jest możliwe uzyskanie wystarczającej ilości witaminy D na diecie opartej wyłącznie na roślinach. Ale to nie dotyczy wyłącznie wegan ponieważ z tym samym problemem borykają się osoby jedzące mięso - zauważa Brigham. Dlatego właśnie suplementy witaminy D pochodzenia roślinnego tak bardzo zyskują na popularności.Podobnego zdania jest David Barbour, współzałożyciel firmy Wellness Vivio Life Sciences „Istnieją dwie główne wersje witaminy D; D2 i D3 występujące u zwierząt. Żyjąc na diecie roślinnej powinieneś jeść grzyby (grzyby wyeksponowane na promieniowanie UV), wzbogacone pokarmy lub suplementy”.

Pobierz poradnik:
Nieodkryta moc natury Czym są adaptogeny

Jesteś zmęczony(a) swoim zmęczeniem?
Poradnik podpowie Ci, jak w zgodzie z naturą, bez chemii i nadużywania kawy odzyskać energię


Pobierz poradnik:<br>Nieodkryta moc natury Czym są adaptogeny
© 2024 GSH Polska
Realizacja:  magnis.pl

Pliki Cookies

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby dostosować treści do Państwa preferencji oraz optymalizować działanie serwisu. Klikając "Akceptuję", wyrażają Państwo zgodę na użycie wszystkich rodzajów plików cookies.

Nasz serwis stosuje pliki Cookies aby zapewnić jego prawidłowe działanie. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików Cookies.